Site icon Raportul de gardă

STUDIU. O injecție săptămânală cu semaglutidă reduce semnificativ greutatea corporală la persoanele obeze fără diabet zaharat

Semaglutida, tratament nou pentru obezitate

Semaglutida determina o reducere de 15% a greutății corporale la persoanele cu obezitate

Semaglutida, un agonist GLP-1, și-a dovedit eficacitatea în controlul obezității, determinând o scădere ponderală de aproximativ 15%, la persoane fără diabet zaharat de tip 2, conform rezultatelor studiului clinic STEP1, publicate recent în The New England Journal of Medicine. Pacienții supraponderali sau obezi care au primit semaglutidă pe parcursul a 68 de săptămâni au raportat în medie o modificare a greutății corporale de -15,3 kg, comparativ cu pacienții din grupul placebo care au raportat o diferență de doar -2,6 kg. Comparativ cu efectele altor medicamente deja aprobate pentru tratamentul obezității, rezultatele raportate pentru semaglutidă par să depășească așteptările.

„Acesta este începutul unei noi ere a tratamentelor eficiente pentru obezitate,” a declarat dr. Robert F. Kushner, cercetător la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine

Rezultatele STEP1 – un studiu clinic randomizat, dublu-orb

Au fost înrolați 1961 de adulți cu obezitate, definită printr-un indice de masă corporală (IMC) în valoare de 30 sau peste. Au fost de asemenea incluși pacienți cu un IMC ≥ 27 dacă erau diagnosticați cu o comorbiditate asociată greutății corporale (excluzând diabetul zaharat). Aceștia au fost randomizați într-o proporție de 2:1 către grupul de tratament cu semaglutidă sau placebo, alături de intervenția asupra stilului de viață de care au beneficiat ambele grupe. Tratamentul a constat în administrarea subcutanată a unei doze de semaglutidă (până la 2,4 mg), o dată pe săptămână, timp de 68 de săptămâni. Modificările stilului de viață recomandate tuturor participanților au cuprins sfaturi legate de dietă și activitate fizică. Rezultatele primare urmărite au cuprins modificarea procentuală a greutății corporale și reducerea greutății cu cel puțin 5%.

Rezultatele studiului au fost următoarele:

Printre efectele adverse ale medicamentului, cele mai frecvente au fost cele de tip gastrointestinal (greață, vărsături, diaree, constipație), determinând întreruperea tratamentului în 4,5% din cazuri.

Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe. Sursa foto: ResearchGate

Mecanismul de acțiune al semaglutidei

Agoniștii receptorului GLP-1 (glucagon-like peptide-1) sunt în prezent studiați datorită efectului lor de a reduce apetitul, fiind considerate terapii anorexigene. GLP-1, un hormon prezent în organismul uman, este implicat în menținerea greutății atât prin acțiunile asupra tractului gastrointestinal, cât și prin modularea directă a apetitului. Acesta este produs de către celule intestinale, iar nivelurile plasmatice cresc semnificativ post-prandial, transmițând semnalul de sațietate către creier. Totodată, GLP-1 întârzie golirea gastrică și motilitatea intestinală. Astfel, terapiile cu agoniști GLP-1 pot reduce aportul de mâncare, apetitul și senzația de foame, promovând senzația de sațietate. Toate aceste efecte conduc la pierderea în greutate.

Cercetarea medicamentului continuă prin alte studii aflate în desfășurare, printre care și studiul SELECT, care investighează efectele semaglutidei asupra bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral la pacienții supraponderali sau obezi.

Semaglutida a fost aprobată atât în Uniunea Europeană, cât și de către Food and Drug Administration (FDA) în tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip II, datorită efectelor sale asupra controlului glicemic. Compania producătoare Novo Nordisk a înaintat dosarul către FDA, în vederea aprobării medicamentului și pentru managementul greutății la pacienții cu obezitate sau cei supraponderali.

Obezitatea este o boală cronică

Deși obezitatea este o boală care poate fi prevenită, prevalență acesteia a crescut dramatic în ultimii ani, atât în rândul adulților, cât și a copiilor și adolescenților. De asemenea, morbiditatea și mortalitatea datorate obezității sunt considerabil crescute, afecțiunea fiind asociată cu multiple comorbidități și complicații. Necesitatea unor variante terapeutice sigure și eficiente este susținută de insuficiența modificărilor stilului de viață în managementul obezității pe termen lung.

Citește și:

Exit mobile version