STUDIU: Doar 10% dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi și doar 1% ajung să fie tratați

  • Eliminare Hepatita CConform celui mai recent studiu privind prevalența, tratamentul și prevenția infecției cu virusul hepatitic B (HBV) în anul 2016, România are cea mai ridicată prevalență a HBV din Europa, după Albania și Belarus. Mai mult, doar 10% dintre cei infectați sunt diagnosticați și doar 1% dintre aceștia sunt tratați.

La nivel global aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B nu sunt conştiente că trăiesc având o boală care la momentul actual este incurabilă. Deşi există un vaccin împotriva hepatitei B, doar jumătate dintre nou-născuţii din întreaga lume au acces la această formă de protecţie. În plus, mai puţin de 1% dintre mamele infectate cu acest virus (sursă primară de transmitere a virusului) se află sub tratament adecvat, existând un risc ridicat de infectare a copiilor.

abonare

Studiul realizat de Polaris Observatory a fost publicat în Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal în luna martie a acestui an.

„După Albania și Belarus, România are cea mai ridicată prevalență a HBV din Europa. Cu toate acestea, 90% din populația infectată nu este conștientă de infecție, iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament rămân netratați. Rata de tratament din România este una dintre cele mai scăzute din regiune. Aproximativ 680.000 de români sunt infectați cu virusul hepatitei B. Dacă nu se iau măsuri, va continua să crească numărul deceselor cauzate de boli ale ficatului asociate infecției cu virusul hepatitei B. Este o situație regretabilă și nefericită deoarece majoritatea acestor decese pot fi prevenite”, a declarat Dr. Homie Razavi, Center for Disease Analysis Foundation.

„Studiul elaborat de către cei de la Polaris Observatory atrage atenţia asupra necesităţii implementării unor programe de diagnosticare şi tratament astfel încât să se înregistreze progrese importante în atingerea obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – eliminarea hepatitelor virale A, B, C, D şi E până în 2030. Studiul precizează că, dintre românii cu hepatită B, mai puţin de 10% sunt diagnosticaţi şi doar 1% sunt tratați. Este nevoie de mai multă implicare în ceea ce priveşte diagnosticarea, iar faptul că de la 1 aprilie medicii de familie pot prescrie analizele specifice identificării hepatitelor virale, fără ca pacienţii să plătească pentru acest serviciu, este un pas înainte pentru România”, a comentat pe baza rezultatelor, Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

Contractul-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru 2018 prevede faptul că, de la 1 aprilie, medicii de familie pot cere analize pentru depistarea hepatitei B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi.

„Vaccinarea la naştere este vitală pentru a împiedica transmiterea virusului de la mamă la făt, dar și pentru orice nou-născut astfel încât să nu fie infectat ulterior cu virusul hepatitic B. Conform studiului Polaris Observatory, prevalenţa HbsAg în rândul copiilor români cu vârsta de cinci ani este de aproximativ 0.2%”, a mai adăugat Marinela Debu.

Euro Hepatitis Care Index arată că, în România, principalele probleme în abordarea hepatitelor virale vizează:

  • lipsa măsurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate;
  • lipsa finanţărilor pentru testare fără a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist;
  • lipsa unui registru al cancerului hepatocelular (HCC);
  • lipsa unui corp de asistenţi medicali specializaţi în managementul hepatitelor virale;
  • lipsa unui sistem naţional şi eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

Mai multe detalii despre problema hepatitelor în România, dar și la nivel global, în secțiunea destinată acestei boli a Raportuldegardă.ro.