STUDIU: Vitamina D ar putea scădea riscul de a dezvolta diabet zaharat

  • Diabet
  • Health literacy



Concentrația crescută de vitamina D în sânge se corelează cu o incidență scăzută a diabetului zaharat, conform unui studiu epidemiologic publicat recent în Statele Unite.

Rezultatele studiului

Acest studiu a fost efectuat pe o cohortă de 903 persoane. Acest grup are o serie de caracteristici speciale: sunt persoane care locuiesc într-o zonă însorită (California), cu un statut socioeconomic și educațional ridicat – aceștia fiind factori care se corelează cu o prevalență scăzută a deficitului de vitamina D.

abonare
  • Concentrația medie de vitamina D (25(OH)D) a fost crescută față de cohortele urmărite de alte studii, de 42 ng/mL (105 nmol/L) la bărbați și de 39 ng/mL (98 nmol/L) la femei;

Față de pragul de 30 ng/mL de vitamina D, riscurile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 au fost următoarele:

  • Cu 69% mai scăzut pentru o concentrație de 30-39 ng/mL de 25(OH)D;
  • Cu 81% mai scăzut pentru o concentrație de peste 50 ng/mL 25(OH)D;
  • Cu 34% mai scăzut pentru o concentrație de peste 50 ng/mL de a dezvolta pre-diabet.

Dr. Cedric F. Garland, coautor al studiului și profesor la Facultatea de Medicină UC San Diego, afirmă:

“Este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă 25-hidroxivitamina D crescută în sânge poate preveni diabetul zaharat de tip 2 sau evoluția pre-diabetului. Totuși, acest studiu și altele efectuate anterior ar indica o asociere puternică.”

© 2017 My Angels Home Care

Alți factori de risc pentru diabetul zaharat

Acest studiu a observat că diabetul zaharat se corelează cu o serie de caracteristici. Astfel, persoanele care dezvoltă diabet zaharat, în medie:

  • Au un indice de masă corporală mai crescut;
  • Au o circumferință a taliei mai mare;
  • Au un nivel al trigliceridelor mai crescut în sânge;
  • Au un nivel de HDL-colesterol mai scăzut – colesterolul cu efect protectiv;
  • Au o tensiune arterială sistolică mai mare.

Rezultate surprinzătoare

Aceste rezultate nu sunt în concordanță cu alte studii publicate recent: analiza unei cohorte de 5.463 de femei peste 65 de ani a dus la concluzia riscul de diabet zaharat nu se corelează cu  vitamina D crescută în sânge, ci doar cu indicele de masă corporală.

Însă, după cum au menționat și autorii primului studiu, diferența esențială între cele două cohorte este situarea geografică. Cohorta din California locuiește într-o zonă mai sudică, cu o expunere mai mare la soare, față de cohorta de femei, din zone mai nordice ale Statelor Unite. Astfel, concentrația medie de vitamina D în sânge este de 42 ng/mL și, respectiv, 23 ng/mL. Aceste rezultate sugerează că vitamina D are o valoare-prag, peste care este benefică.

Pentru mai multe studii ce implică vitamina D ori diabetul zaharat:

STUDIU: Vitamina D nu protejează împotriva apariției cancerului pulmonar

STUDIU. Alăptatul la sân scade riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat

STUDIU. Rezultate promițătoare despre tratamentul oral cu semaglutidă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2