TEACH – Școala Europeană de Medicină Personalizată se desfășoară în premieră la București, în această săptămână

  • Acces la inovație



TEACH – Școala Europeană de Medicină Personalizată se desfășoară în premieră la București, în această săptămână

  • 90 de medici din toată Europa vin în România pentru a se pregăti în domeniul sofisticat al medicinei personalizate
  • Marius Geantă este primul român ales co-președinte al Școlii Europene de Medicină Personalizată, împreună cu legendarul profesor american Richard Ablin
  • Școala Europeană de Medicină Personalizată este singura instituție care formează medicii în domeniul medicinei personalizate, în Uniunea Europeană

București, 27 iunie 2017 – România găzduiește în premieră Școala Europeană de Medicină Personalizată, la București, în perioada 27-30 iunie 2017. Medicina personalizată își propune ca pacientul potrivit să beneficieze de mijloacele de prevenție și de tratament potrivite, la momentul potrivit și de prima dată. Aceasta este o schimbare de paradigmă față de abordarea clasică, “one size fits all”. Dintre ariile terapeutice, oncologia, hematologia și bolile infecțioase beneficiază, într-o măsură mai mare, de abordarea specifică medicinei personalizate.

abonare

Dr. Marius Geantă este primul român ales co-președinte al Școlii Europene de Medicină Personalizată. “Medicina se schimbă în fiecare moment, iar pentru profesioniștii din domeniul sănătății este din ce în ce mai greu să țină pasul cu inovația în medicină, așa încât să fie în măsură să le ofere pacienților cea mai bună asistență medicală posibilă. În oncologie, de exemplu, cantitatea informațiilor științifice se dublează la fiecare 3 ani. Este de la sine înțeles că pentru un medic este aproape imposibil să citească și să înțeleagă toate datele publicate în revistele specializate. De aceea este nevoie mai mult ca oricând de educație medicală continuă de înalt nivel, multi- și trans-disciplinară. În acest context, este o mare șansă pentru medici să participe la prima și singura Școală de Medicină Personalizată, pe care suntem onorați să o găzduim în acest an”.

Ediția din acest an a Școlii Europene de Medicină Personalizată este organizată de Alianța Europeană pentru Medicina Personalizată, Centrul pentru Inovație în Medicină și Alianța Română pentru Medicina Personalizată

“Titlul evenimentului este Noi orizonturi în medicina personalizată, iar Școala din acest an are își propune, pe lângă update-ul științific al medicilor participanți, să faciliteze schimbul de idei pentru stimularea inovației și pentru redefinirea relației medic-pacient în contextul medicinei personalizate”, spune David Byrne, Co-Președinte al Alianței Europene de Medicină Personalizată și fost comisar european pentru sănătate, care va fi prezent la București cu acest prilej.

“Școala le va permite tinerilor profesioniști în domeniul sănătății să-și sporească nivelul de cunoștințe despre medicina personalizată, în contextul în care educația medicilor a fost multă vreme sub-estimată ca importanță”, a adăugat și directorul executiv al Alianței Europene de Medicină Personalizată, Denis Horgan. “90 de medici tineri vor participa la Școală, ceea ce constituie o creștere cu 30% față de prima ediție, organizată în 2016 în Portugalia. Suntem clar pe direcția cea bună, dar avem încă multe provocări înaintea noastră”.

Conceptul de medicină personalizată (de precizie) a fost adus pe agenda publică, la scară mondială, în ianuarie 2015, de fostul președinte american Barack Obama. În cadrul Discursului despre Starea Națiunii, Barack Obama a lansat Inițiativa pentru Medicina de Precizie, al cărei scop este “dezvoltarea mijloacelor de prevenție și de tratament al bolilor luând în considerație variațiile individuale la nivelul genelor, mediului în care trăiește persoana și stilului de viață”. Conceptul de medicina personalizată se bazează pe dezvoltările în domeniul secvețierii genomului, al tehnologiilor biomedicale și al capacității de analiză și stocare a datelor medicale.

“Medicina personalizată începe cu fiecare persoană în parte și are potențialul de a îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor prin utilizarea în condiții de sustenabilitate și de cost-eficiență a inovațiilor în medicină, tehnologie și alte arii conexe. Școala de Medicină Personalizată își propune să identifice acele intervenții preventive, diagnostice sau terapeutice care permit o abordare cât mai apropiată de nevoile medicale ale fiecărei persoane, cu scopul creșterii eficienței terapeutice și evitării efectelor adverse ale terapiilor”, a spus profesorul Richard Ablin, Co-Președinte al Școlii Europene de Medicină Personalizată.

În Europa, Consiliul Uniunii Europene din 7 decembrie 2015 a acordat recunoașterea politică pan-comunitară pentru “medicina personalizată pentru pacienți”, plasând tema printre prioritățile UE din următoarea decadă și invitând Statele Membre și Comisia Europeană să se implice pentru a atinge potențialul maxim al acesteia.

Mai multe teste diagnostice, medicamente și soluții IT personalizate au fost aprobate pentru a fi folosite în SUA și Uniunea Europeană. În anul 2016, 27% dintre medicamentele noi aprobate în SUA au fost medicamente personalizate, iar jumătate dintre acestea sunt dedicate domeniului tratării cancerului. Datele din ultimul an confirmă trendul început în 2014, când ponderea medicamentelor personalizate a depășit 20%. Un medicament personalizat este acel medicament în al cărui RCP se face referire la diverși biomarkeri, care pot fi puși în evidență prin teste diagnostice cu scopul de a ghida decizia terapeutică pentru un pacient anume. Din ce în ce mai multe teste genetice sunt aprobate pe piață cu scopul ca rezultatele astfel obținute să ghideze cu precizie alegerea tratamentului.

Dacă, în urmă cu 5 ani, medicina personalizată în oncologie presupunea testarea unei singure modificări genetice, în acest moment testele genetice cele mai performante pot oferi, printr-o singură analiză, informații despre un număr de ordinul zecilor sau chiar sutelor de gene. Avantajul testelor multi-genă este că nu oferă doar răspunsul la întrebarea dacă un medicament este potrivit pentru a fi administrat la un pacient care are sau nu o anumită configurație genetică, ci poate selecta de la bun început medicamentul sau combinația de medicamente cea mai potrivită pentru profilul tumoral al pacientului respectiv.

Medicina personalizată s-a dezvoltat în ultimul an și în domeniul biopsiei lichide (determinarea proprietăților celulelor tumorale circulante din sânge, nu ale celulelor prezente în tumoră, așa cum se întâmplă în cazul biopsiei clasice). Biopsia lichidă prezintă avantajul diagnosticării bolii canceroase chiar în condițiile în care accesul la tumoră este dificil pentru biopsia clasică, dar deschide orizontul atât pentru depistarea precoce a bolii, cât și pentru urmărirea activă a eficienței tratamentului.