STUDIU. Tratamentul neoadjuvant în cancerul de sân triplu negativ ar putea fi ghidat de profilul imun de la nivel tumoral

  • Medicina personalizată



Imunoterapia combinată cu radioterapie poate crește rata de răspuns imun înainte de intervenția chirurgicală la unii pacienți cu cancer mamar triplu negativ, conform unui studiu efectuat la Centrul Cedars-Sinai din Los Angeles. Studiul a avut ca scop identificarea pacienților care ar avea cele mai mari beneficii în urma tratamentului neoadjuvant cu imunoterapie combinată cu radioterapie. Pe baza analizei proteomice și transcriptomice s-au identificat 3 categorii distincte de pacienți care răspund diferit la combinația terapeutică neoadjuvantă și s-au selectat cei care ar obține cel mai bun răspuns antitumoral. Descoperirea ar putea oferi posibilitatea de a aplica opțiunile de tratament mai agresive doar atunci când este necesar, în funcție de profilul pacientului.

Studiul, publicat în Cancer Cell, a fost efectuat pe un lot de 34 de pacienți cu cancer mamar triplu negativ. Acest tip de tumoră nu exprimă receptori pentru estrogen, progesteron sau HER2 și reprezintă aproximativ 10-15% din totalul tumorilor mamare maligne, fiind singurul tip de cancer mamar la care se asociază terapie cu anticorpi monoclonali înainte de tratamentul chirurgical. Imunoterapia are rolul de a reduce dimensiunile tumorale pentru a facilita excizia chirurgicala ulterioara.

abonare

“Din pacate, doar 20% până la 30% din pacienți răspund la imunoterapie ca unic tratament. Combinarea acesteia cu chimioterapie crește răspunsul până la 60%, dar expune pacienții la reacții adverse semnificative”, a declarat Stephen Shiao, autorul principal al studiului, pentru site-ul cedars-sinai.org. Obiectivul studiului a fost identificarea acelor pacienți care au cele mai mari beneficii în urma tratamentului mai agresiv cu terapie combinată

Cercetătorii au efectuat o serie de biopsii înainte de tratament, după un ciclu de imunoterapie (pembrolizumab) și după un al doilea ciclu de imunoterapie combinată cu radioterapie. Folosind tehnici de transcriptomică și proteomică spațială, cercetătorii au realizat un profil al celulelor prezente în țesutul malign și al interacțiunilor dintre acestea.

Rezultatele biopsiilor efectuate înainte și după terapia cu radiații și imunoterapie, au identificat trei grupuri de pacienți cu diferite răspunsuri la tratament:

  • pacienți fără răspuns la tratament – care la nivel tumoral nu au prezentat celule imune nici înainte, nici după ciclurile de imunoterapie și terapie combinată
  • pacienți cu răspuns încă de la primul ciclu de tratament, cu activitate imună anti-tumorală identificată și înainte de începerea terapiei
  • pacienti inițial fără infiltrat imun (asemănători celor non-respondenți) care au prezentat un răspuns imun maximal după terapia combinată (pembrolizumat și radioterapie).

S-a constatat astfel că, pentru unii pacienți cu acest tip de cancer, radioterapia în asociere cu imunoterapia ar putea produce cel mai bun răspuns imun antitumoral înainte de intervenția chirurgicală.

Identificarea tipului corespunzător de răspuns la tratament poate contribui la o mai bună alocare a terapiilor și o creștere a eficienței acestora. Sunt necesare studiii suplimentare pentru a găsi căile optime de identificare și clasificare a pacienților care pot beneficia de o terapie personalizată.

Citește și