Site icon Raportul de gardă

#UEG2025. Băuturile dietetice ar putea afecta ficatul mai mult decât cele care conțin zahăr

Un studiu recent prezentat la United European Gastroenterology (UEG) Week 2025 de la Berlin sugerează că băuturile dietetice sau îndulcite artificial nu sunt neapărat mai benefice pentru sănătatea ficatului decât cele care conțin zahăr. Cercetările au arătat că atât băuturile cu zahăr, cât și zero zahăr pot crește riscul de dezvoltare a bolii ficatului gras asociate disfuncției metabolice (MASLD), condiție care afectează aproximativ 38% din populația globală și poate conduce la ciroză sau cancer hepatic.

Studiul a inclus 123.788 de participanți din UK Biobank, toți fără afecțiuni hepatice la momentul inițial, care au fost urmăriți timp de aproximativ 10 ani. Consumul de băuturi a fost evaluat prin chestionare cu întrebări repetate referitoare la cantitatea consumată într-o zi, iar participanții au fost împărțiți în trei categorii, în funcție de cantitatea zilnică de băuturi: fără consum, consum redus (aproximativ un pahar pe zi) sau consum crescut (mai mult de un pahar pe zi).

Rezultatele au indicat că persoanele care consumau mai mult de un pahar de băuturi îndulcite artificial pe zi prezentau un risc cu 60% mai mare de MASLD, în timp ce cei care consumau mai mult de un pahar de băuturi pe bază de zahăr aveau un risc crescut cu 50%. Băuturile dietetice au fost asociate cu un risc mai mare de probleme grave ale ficatului. În schimb, pentru băuturile cu zahăr, această legătură a dispărut atunci când cercetătorii au ținut cont de alți factori care ar fi putut influența rezultatele, cum ar fi vârsta, greutatea sau stilul de viață. Ambele tipuri de băuturi au fost corelate cu un conținut mai ridicat de grăsime hepatică, crescând nivelul acesteia cu aproximativ 5% în cazul băuturilor cu zahăr și cu 7% pentru cele dietetice.


Citește și: STUDIU. Consumul de băuturi cu zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali crește riscul de fibrilație atrială


Mecanismele posibile includ efectele băuturilor cu zahăr asupra creșterii rapide a glicemiei și insulinei, promovarea creșterii în greutate și creșterea nivelului de acid uric, toate contribuind la acumularea grăsimii în ficat. Băuturile îndulcite artificial pot influența sănătatea hepatică prin modificarea microbiomului intestinal, perturbarea senzației de sațietate și stimularea poftei de dulce sau a secreției de insulină.

Înlocuirea acestor băuturi cu apă poate reduce riscul de MASLD cu aproximativ 12–15%, iar consumul de apă rămâne astfel cea mai sigură opțiune, asigurând hidratarea optimă a organismului și prevenind acumularea de grăsime hepatică, fără efectele metabolice adverse asociate băuturilor îndulcite.

Citește și:

Material redactat cu ajutorul AI, verificat și editat de echipa Raportul de Gardă, formată din specialiști în domeniul medical.

Exit mobile version