STUDIU. Consumul de băuturi cu zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali crește riscul de fibrilație atrială

  • Prevenție



Adulții care consumă 2 litri sau mai mult de băuturi cu zahăr sau îndulcitori artificiali pe săptămână prezintă risc ridicat de fibrilație atrială. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. Asocierile s-au menținut inclusiv după includerea în analiză a factorilor de risc genetici ai participanților la studiu.

Asocierile ar putea să fi fost influenţate de statusul de fumător. Fumătorii care au consumat mai mult de doi litri pe săptămână de băuturi îndulcite au avut un risc cu 31% mai mare de fibrilaţie atrială, în timp ce nu s-a observat o creștere semnificativă a riscului pentru foștii fumători sau pentru persoanele care nu au fumat niciodată.

abonare

Principalele rezultate:

  • Cea mai mare probabilitate de a dezvolta fibrilaţie atrială a fost constatată la participanţii cu risc genetic ridicat şi care au consumat peste 2 litri de băuturi îndulcite (cu zahăr sau artificial) pe săptămână
  • Cea mai scăzută probabilitate de a fi diagnosticat cu fibrilaţie atrială a fost identificată la persoanele cu risc genetic redus şi care consumă maxim de 1 litru de suc de fructe sau legume fără zahăr adăugat pe săptămână
  • Consumul unui litru sau mai puțin de suc de fructe sau legume fără zahăr adăugat pe săptămână s-a asociat cu riscul redus de fibrilație atrială

Ghidurile American Heart Association recomandă reducerea consumului de îndulcitori artificiali, deşi nu a fost demonstrată până în prezent existenţa unor consecinţe negative asupra sănătăţii. Noile rezultate, deși nu demonstrează că îndulcitorii artificiali pot cauza fibrilație atrială, sunt un argument pentru a reduce consumul de băuturi îndulcite, indiferent dacă acestea conţin zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali. Acesta este unul dintre primele studii care evaluează asocierile dintre fibrilaţia atrială şi aportul de băuturi cu zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali. Citeşte şi articolul Ce spun studiile despre îndulcitorii artificiali

Riscul de fibrilaţie atrială la consumatorii de băuturi îndulcite, în comparaţie cu cei care nu consumă este:

  • cu 20% crescut la persoanele care consumă 2 litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial
  • cu 10% crescut la persoanele care consumă 2 litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite cu zahăr
  • cu 8% redus la persoanele care consumă suc de fructe fără zahăr adăugat în cantităţi de maxim 1 litru pe săptămână
Sursa foto: Freepik

Studiul a inclus datele din UK Biobank a peste 200 000 de persoane cu vârste între 37 și 73 de ani, fără fibrilaţie atrială la înrolare, care au fost monitorizate pe o perioadă de aproape 10 ani. Au fost recoltate probe de sânge pentru a identifica factorii de risc genetic. Dieta şi consumul de băuturi îndulcite au fost evaluate pe baza chestionarelor completate de participanţi.

Băuturile îndulcite cu zahăr au fost consumate mai ales de persoane de sex masculin, tinere, cu un indice de masă corporală ridicat, prevalenţă crescută a bolilor cardiovasculare şi cu status socioeconomic scăzut. Consumul de băuturi îndulcite artificial a fost mai crescut la persoanele de sex feminin, tinere cu un indice de masă corporalpă ridicat şi cu o prevalenţă crescută a diabetului zaharat de tip 2. Aportul total de zahăr a fost dublu la persoanele care au consumat băuturi cu zahăr, în comparaţie cu cei care au utilizat băuturi îndulcite artificial.

Pentru confirmarea relației de cauzalitate dintre consumul băuturilor îndulcite, prin zahar adăugat sau artificial, și dezvoltarea fibrilației atriale sunt necesare studii suplimentare. Separarea efectelor determinate de componente specifice ale alimentației este dificilă, iar tipurile de băuturi îndulcite consumate sunt variate. 

Citeşte şi: