OMS nu recomandă înlocuirea zaharului cu îndulcitori artificiali pentru controlul greutății

  • Prevenție



Într-un ghid lansat recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că nu încurajează consumul îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății corporale și nici pentru reducerea riscului de boli netransmisibile.

OMS recomandă limitarea consumului de zahăr la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice ale unei persoane, din cauza efectelor nocive pe care acesta le poate avea asupra sănătății. Industria alimentației a început să dezvolte alternative pentru a înlocui zahărul din alimente și băuturi, folosind îndulcitori artificiali, cu scăderea numărului de calorii, dar cu menținerea gustului dulce. Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, cu putere de îndulcire crescută, dar cu conținut caloric scăzut.

abonare

Această recomandare se bazează pe descoperirile făcute prin revizuirea sistematică a datelor din 283 de studii la adulți, copii, femei gravide, care sugerează că prin consumul îndulcitorilor artificiali nu se ajunge la scăderea procentului de grăsime corporală pe termen lung, nici la persoanele adulte, nici la copii. Aceste revizuiri mai sugerează că pot exista si efecte nedorite ale consumului îndelungat de îndulcitori, cum ar fi creșterea riscului de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și a mortalității la adulți.

Această recomandare se aplică tuturor persoanelor, mai puțin celor cu diabet zaharat preexistent și include toți îndulcitorii sintetici și care apar în mod natural, fără valoare nutrițională. Recomandarea nu include produsele de igienă personală care conțin îndulcitori, cum ar fi pasta de dinți, cremele dermatologice, medicamentele sau poliolii. Acesulfamul K. Aspartamul, advantamul, sucraloza, ștevia și derivații de stevia sunt unii dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali.

fara zahar
WHO recomandă limitarea consumului de zahăr la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice ale unei persoane, din cauza efectelor nocive pe care acesta le poate avea asupra sănătății. Industria alimentației a început să dezvolte alternative pentru a înlocui zahărul din alimente și băuturi, folosind îndulcitori artificiali, cu scăderea numărului de calorii, dar cu menținerea gustului dulce. Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, cu putere de îndulcire crescută, dar cu conținut caloric scăzut.

Folosirea îndulcitorilor pe termen scurt a dus la o reducere mică în greutate și IMC la adulți, fără efecte semnificative asupra procentului de grăsime și sănătate metabolică și cardiacă (glucoza a jeun, insulina, trigliceridele serice și tensiunea arterială).

În ceea ce privește riscul de cancer, rezultatele din studii caz-control au sugerat o asociere foarte scăzută între aportul de zaharină și riscul de apariție al cancerului de vezică urinară, fără a fi observate alte asocieri semnificative pentru alte tipuri de cancer.

”Înlocuirea zahărului cu îndulcitori nu ajută în controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități prin care își pot reduce aportul de zahăr adăugat, prin creșterea consumului de zaharuri prezente în mod natural, de exemplu în fructe, mâncare și băuturi neîndulcite. Îndulcitorii nu sunt esențiali în alimentație si nu au valoare nutrițională”, a relatat într-un articol publicat în Medscape Francesco Branca, WHO Director for Nutrition and Food Safety.

Indicațiile date de OMS au fost evaluate ca fiind condiționate, deoarece legătura observată între îndulcitori și boală poate fi influențată de caracteristicile inițiale ale participanților la studiile revizuite și de modelele complicate de utilizare a îndulcitorilor. OMS este în proces de elaborare a unor ghiduri, deciziile și indicațiile legate de recomandarea de a nu consuma îndulcitori putând să necesite discuții substanțiale în contexte specifice (țară, grad de consum în funcție de grupul de vârstă etc).

Citește și: