INFOGRAFIC. Percepția tinerilor europeni asupra sectorului alimentar: 65% declară că nu au primit suficientă informație cu privire la regulile unei alimentații sănătoase în timpul școlii

  • Health literacy



Rezultatele unui studiu realizat în perioada iunie-iulie 2021 de EIT Food au arătat că pentru tinerii din Generația Z, consumul alimentelor sănătoase reprezintă o parte importantă a sănătății lor fizice și mintale. Unele dintre principalele provocări semnalate de aceștia în raport cu o alimentație adecvată constau în accesul dificil și costurile ridicate ale alimentelor sănătoase.

Mai mult, aproape jumătate din tineri consideră că UE ar trebui să fie responsabilă de a se asigura că alimentele consumate sunt sănătoase, urmată îndeaproape de responsabilitatea consumatorilor, fermierilor sau producătorilor de alimente, precum și guvernele naționale.

abonare

Acest studiu a fost realizat pentru a înțelege modul în care tinerii din Generația Z percep și interacționează cu alimentele sănătoase. Cercetarea a presupus chestionarea a 2.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, provenind din 5 țări europene (Franța, Germania, Polonia, Spania și Marea Britanie).

infografic perceptie tineri sector alimentar

Ce își doresc tinerii de la un sistem alimentar sănătos:

  • 52% din tineri cunosc conceptul de alimentație sănătoasă și își monitorizează aportul alimentar;
  • 82% din femeile tinere doresc mai multe sfaturi cu privire la relația dintre alimente și sănătatea mintală;
  • 78% din tineri doresc transparență și sprijin din partea brand-urilor alimentare și a guvernelor;
  • 67% din tineri consideră că accesul la alimente sănătoase și costurile acestora reprezintă principalele provocări;
  • 64% din tineri doresc să urmeze o carieră în domeniul inovației alimentare.

3 din 4 tineri consideră că alimentația sănătoasă contribuie la sănătatea lor fizică și mentală. Mai mult de jumătate își monitorizează consumul de alimente. Dintre aceștia, 36% se concentrează pe numărarea caloriilor, iar 24% urmăresc și macronutrienții din hrana pe care o consumă. 78% dintre tineri ar dori ca etichetele alimentelor să aibă informații mai clare cu privire la modul în care alimentele sunt procesate Cu toate acestea, 1 din 2 tineri consideră că menționarea numărului de calorii pe etichetele și meniurile alimentelor poate dăuna sănătății mintale.

7 din 10 tineri fac eforturi pentru a mânca sănătos în timp ce sunt acasă, însă proporția acestora scade la 45-55% în momentul în care iau masa în oraș. Trei sferturi din tineri consideră că au nevoie de sfaturi mai clare în legătură cu modul în care pot avea o dietă sănătoasă și echilibrată, în condițiile în care 65% dintre aceștia declară că nu au primit suficientă informație în timpul școlii cu privire la aceste aspecte.

În contextul pandemiei COVID-19, 58% dintre tinerii europeni consideră că aceasta i-a făcut mai conștienți de necesitatea unei alimentații sănătoase, însă în același timp 67% consideră că dieta sănătoasă este pur și simplu „la modă” în aceste zile.

Citește și: