Un nou vaccin terapeutic ARNm împotriva glioblastomului determină un răspuns imun antitumoral în doar 48 de ore. Primele date preclinice

  • Medicina personalizată



Un nou vaccin oncologic terapeutic bazat pe ARNm a demonstrat o activare rapidă a sistemului imunitar împotriva glioblastomului, cea mai agresivă formă de cancer cerebral. Studiul preclinic, realizat la Universitatea Florida, a fost publicat în revista Cell pe 1 mai.

Deși folosește o tehnologie asemănătoare cu a vaccinului împotriva COVID-19, acesta nu este administrat cu scop preventiv, ci de tratament: nu previne apariția cancerului, ci stimulează răspunsul imun împotriva tumorii.

abonare

Vaccinul utilizează un vector lipidic pentru administrarea ARN-ului mesager similar vaccinurilor COVID-19. În acest caz însă, este folosit un sistem inovator de administrare a nanoparticulelor lipidice sub forma unor agregate multi-lamelare (LPA, o structură asemănătoare foilor de ceapă) care funcționează atât ca un vaccin, cât și ca un agent imunomodulator. Aceste agregate lipidice sunt mai eficiente decât particulele individuale care sunt injectate în cazul altor vaccinuri, deoarece determină un răspuns imun mult mai puternic.

În doar 48 ore de la administrare, vaccinul a transformat tumorile „reci” în tumori care pot fi recunoscute de sistemul imun.

Această cercetare se bazează pe șapte ani de studii anterioare, începând cu șoareci și extinzându-se la câini de companie care au dezvoltat cancer cerebral terminal. Acești câini, tratați cu vaccinul ARNm personalizat, au înregistrat timpuriu rate de supraviețuire mediane semnificativ mai lungi decât cele obișnuite. Câinii oferă un model natural pentru gliomul malign, deoarece sunt singura altă specie care dezvoltă frecvent tumori cerebrale spontane. Glioamele la câini sunt întotdeauna terminale. Pentru realizarea studiului, proprietarii animalelor și-au dat acordul pentru participare, animalele neavând o alternativă terapeutică.

Un studiu clinic pediatric de fază 1 este pe cale să înceapă, având ca scop confirmarea acestor descoperiri într-un grup mai mare, de până la 24 de pacienți.

ARNm pentru glioblastom
Sursa foto – OpenAI, DALL·E 2

O tumoră „rece” este un tip de cancer care nu este foarte receptiv la imunoterapii, din cauza recunoașterii scăzute din partea sistemului imunitar. Aceste tumori prezintă puține mutații și neoantigene, făcându-le mai greu de detectat și atacat. De asemenea, ele nu sunt semnificativ infiltrate de celule imune și adesea creează un mediu care suprimă răspunsul imun. În contrast, „tumorile calde” sunt bogate în mutații, au o infiltrare extensivă a celulelor imune și sunt mai receptive la imunoterapie. Cercetătorii încearcă să transforme tumorile reci în tumorile calde pentru a îmbunătăți evoluția pacienților.

Neoantigenele sunt proteine care apar în urma mutațiilor în ADN-ul unei celule canceroase. Spre deosebire de proteinele normale găsite în corp, neoantigenele sunt prezente doar pe celulele canceroase, făcându-le ținte ideale pentru imunoterapie. Deoarece aceste neoantigene nu se găsesc pe celulele sănătoase, țintirea lor poate ajuta sistemul imunitar să facă distincția între celulele canceroase și cele non-canceroase, reducând riscul de afectare a țesuturilor sănătoase.

Particulele lipidice complexe sunt un tip de vector pentru administrarea vaccinurilor. Lipidele sunt substanțe grase care pot fi structurate în nanoparticule. Aceste nanoparticule lipidice încapsulează și protejează ARNm-ul sau alți agenți terapeutici, facilitând livrarea lor în corpul pacientului. Structura acestor particule le permite să se integreze cu membranele celulare, eliberând conținutul în celule. În cazul vaccinului pentru cancer, LP-urile sunt proiectate special pentru a transporta și livra ARN-ul derivat din celulele tumorale ale pacientului.

LPA-urile sunt, în esență, clustere sau agregate ale acestor particule lipidice. Termenul „multi-laminat” sugerează că aceste agregate sunt compuse din mai multe straturi de membrane lipidice, asemănătoare structurii stratificate a unei cepe. Aceste agregate multi-stratificate cresc eficiența livrării vaccinului. Prin gruparea lor, ele pot îmbunătăți recunoașterea vaccinului de către sistemul imunitar, activându-l eficient împotriva cancerului. Structura multi-laminată poate, de asemenea, să rețină cantități mai mari sau diferite tipuri de agenți terapeutici, optimizând răspunsul imun.

Citește și