STUDIU. Combinația dintre un vaccin oncologic personalizat și o terapie celulară a dublat supraviețuirea în cancerul ovarian avansat

  • Medicina personalizată



Un studiu condus de o echipă de la Ludwig Cancer Research, în colaborare cu Universitatea Pennsylvania, arată rezultate remarcabile în cancerul ovarian avansat, prin combinația dintre o terapie cu celule T adoptive (ACT) – clasa de terapii care include bine-cunoscutele terapii CAR-T, și un vaccin personalizat pentru cancer. Studiul a fost publicat în revista Nature Cancer.

18 pacienți cu cancer ovarian avansat, implicați anterior într-un studiu clinic de evaluare a unui regim terapeutic care includea vaccinul, au participat la cercetare. De data aceasta, pacienții au primit o infuzie conținând propriile celule imunitare T modificate, iar apoi multiple doze periodice de vaccin personalizat (creat pe baza neoantigenelor exprimate de celulele ovariene maligne). Combinația terapeutică a reușit să controleze boala la 12 din 17 pacienți, în doar trei luni. Mai important, terapia a fost considerată sigură și bine tolerată de către pacienți. Deși nu este un studiu clasic, dublu orb, controlat placebo, rezultatele sugerează că regimul combinat a dublat timpul de supraviețuire – de la aproximativ 6 luni supraviețuire pentru pacienții care primeau chimioterapie de linia 4 sau 5, la o supraviețuire de 14 luni.

abonare

Până în prezent, cancerul ovarian, precum și alte afecțiuni oncologice, au demonstrat adesea rezistență la imunoterapiile pe bază de celule T, care au rolul de a distruge celulele maligne. Însă celulele ovariene maligne produc și neoantigene, proteine mutante generate în mod aleatoriu, care pot activa răspunsurile imunitare ale celulelor T împotriva tumorilor. În prezent, la institutul Ludwig Lausanne și în alte centre, se desfășoară cercetări care evaluează mai multe strategii menite să țintească aceste neoantigene. Un exemplu important îl reprezintă vaccinul personalizat cu celule dendritice utilizat în acest studiu, care a fost dezvoltat în ultimele decenii sub coordonarea echipei conduse de Lana Kandalaft și George Coukos, de la Ludwig Cancer Research (Filiala Lausanne).

Citește și: Terapia CAR-T pentru cancerele solide avansate: primele date de eficacitate în cancerul ovarian metastatic

Cancer ovarian
Image by brgfx on Freepik

Cei 18 pacienți au primit, inițial, un regim terapeutic care s-a dovedit a fi promițător în studiul clinic anterior – acesta implica administrarea vaccinului cu celule dendritice împreună cu bevacizumab (terapie standard pentru cancerul ovarian care țintește VEGF-A). În plus, le-au fost administrate doze mici de chimioterapie pentru a elimina celulele T existente din ganglionii limfatici și pentru a face loc celulelor T nou perfuzate.

În studiul actual, pacienții au primit chimioterapie urmată de ACT pe bază celule T, care au fost multiplicate în cultură în prezența factorilor imunitari stimulatori. ACT a fost urmată de mai multe cicluri de vaccinare.

Așa cum declară autorii în comunicatul emis de Institut, studiul aduce beneficii importante din punct de vedere conceptual, iar abordarea va fi extinsă și la alte tipuri de cancere greu de tratat. Studiul reprezintă cu adevărat o abordare personalizată, atât prin terapiile utilizate, cât și prin raționamentul protocolului.

„Acest studiu ilustrează modul în care abordările inovatoare în design-ul imunoterapiilor, bazate pe o înțelegere logică a mecanismelor, pot contribui la depășirea barierelor din calea răspunsurilor imune, adesea impuse de o varietate de tipuri de cancer (…)”, a declarat George Coukos, Directorul Institutului.

Citește și: