UCPVax, vaccinul peptidic universal – sigur şi eficace în cancerul pulmonar non-microcelular avansat

  • Altfel despre Cancer
  • OncologieVaccinul peptidic universal împotriva cancerului, UCPVax, a avut o imunogenicitate crescută, un profil de siguranţă favorabil şi a îmbunătăţit supravieţuirea la 1 an la pacienţii cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat. O doză scăzută de vaccin a determinat un răspuns imun antitumoral puternic şi a îmbunătăţit evoluţia clinică, asemănător cu dozele crescute. Aceste rezultatele au fost publicate în Journal of Clinical Oncology. Principalele concluzii ale studiului:

  • Un răspuns specific al limfocitelor Th1 a fost indus de a treia și a șasea doză de vaccin la 56%, respectiv 87,2% dintre pacienți
  • Controlul bolii a fost obținut la 39% dintre pacienți și un pacient a răspuns complet la administrarea vaccinului
  • Supraviețuirea generală la 1 an a fost de 34,1%, cu o mediană de 9,7 luni
  • Supraviețuirea în lipsa progresiei bolii la 1 an și supraviețuirea generală mediană au fost de 17,2% și 11,6 luni la pacienții care au răspuns imunologic și de 4,5%, respectiv 5,6 luni la persoanele la care nu a fost obținut un răspuns imunologic

UCPVax conține 2 peptide înalt selective derivate din telomerază. Adesea, celulele maligne evită moartea celulară cu ajutorul acestei enzime, care este activă la nivel tumoral, dar nu şi în ţesuturile normale. După administrare, peptidele stimulează limfocite T helper de tip 1 (Th1) să acționeze împotriva telomerazei, distrugând celulele tumorale care o exprimă.

abonare

Studiul clinic de fază Ib/IIa a evaluat siguranţa, imunogenicitatea şi eficacitatea unei scheme de vaccinare, comparând 3 concentraţii diferite de vaccin, la 59 de pacienţi cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic şi refractar. 95% dintre aceştia au urmat anterior 3 linii de terapie sistemică. A fost utilizat un regim terapeutic original, de creștere a dozei în cadrul studiului de fază Ib, urmată de o scădere a dozei în cadrul fazei IIa. În faza Ib, au fost incluşi 15 pacienţi, iar la faza IIa au participat 51 de pacienţi. Nu a fost identificată o toxicitate limitantă a dozei, iar cele 3 concentraţii de vaccin testate au avut o eficacitate similară.

UCPVAx: vaccinul universal peptidic împotriva cancerului este sigur şi eficace la pacienţii cu NSCLC avansat
Sursa foto: Pixabay

Investigarea eficacităţii şi siguranţei administrării vaccinului UCPVax la persoanele cu NSCLC avansat va continua pe un număr mai mare de pacienţi. Un alt studiu care include pacienţi cu cancer pulmonar non-microcelular avansat testează combinaţia UCPVax şi Nivolumab.

Deoarece telomeraza este activă în majoritatea celulelor tumorale, indiferent de originea histologică, acest vaccin universal împotriva cancerului ar putea fi eficace la pacienţii cu diverse neoplazii. UCPVax se află în prezent în curs de evaluare la pacientele cu neoplasme de col uterin HPV pozitive, în combinaţie cu atezolizumab, în cadrul unui studiu clinic de fază II. UCPVax este investigat şi la pacienţii cu glioblastom, iar cel mai recent studiu dedicat acestui vaccin evaluează combinaţia UCPVax, Atezolimumab şi Bevacizumab, la pacienţii cu carcinom hepatocelular nerezecabil.

Citeşte şi: