STUDIU. Combinația dintre un vaccin viral și unul bacterian oferă protecție față de recurența cancerului colorectal

  • Altfel despre Cancer



Strategiile de stimulare a imunității față de antigenele exprimate de diverse forme de cancer sunt imperios necesare pentru a crește procentul pacienților care beneficiază de imunoterapie, în special în cazul cancerelor gastrointestinale, unde doar o parte dintre pacienți răspund la imunoterapie. Un studiu preclinic, realizat la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia demonstrează avantajele unei noi metode de stimulare a răspunsului anti-tumoral care presupune asocierea unui vaccin viral cu unul bacterian, care scade apariția metastazelor cancerului colorectal recurent și crește supraviețuirea.

Terapia de blocare a punctelor de control imunitar a revoluționat tratamentul cancerului. Cu toate acestea, succesul terapiei de blocare a punctelor de control se bazează pe prezența unei încărcături mari de mutații tumorale (HTMB) și pe prezența infiltratului celular imunitar. Astfel, terapia de blocare a punctelor de control imunitar este în mare măsură ineficientă pentru majoritatea tumorilor „reci” din punct de vedere imunologic, care nu prezintă mutații tumorale specifice țintă și/sau niveluri suficiente de infiltrat limfocitar la nivel tumoral. O estimare recentă arată că terapia de blocare a punctelor de control imunitar este eficientă doar pentru 12,5% dintre pacienți.

abonare

Recent, vaccinurile au reapărut drept o opțiune viabilă de tratament sau de prevenție a cancerului recurent. În contextul unei tumori „reci” din punct de vedere imunologic, vaccinurile pot stimula apariția celulelor T reactive tumorale de novo și pot amplifica răspunsurile specifice tumorale pre-existente, conducând către o mai bună infiltrare a celulelor imune tumorale, conferind imunitate antitumorală sau doar promovând răspunsul la terapia de blocare a punctelor de control imunitar. Deși promițătoare, vaccinurile antitumorale au avut numai un succes parțial în lipsa metodelor adecvate de a produce imunitate antitumorală specifică de înaltă calitate la pacienți. Au fost create numeroase vaccinuri împotriva cancerului (bazate pe vector bacterian, viral, acid nucleic etc.), însă fiecare metodă este însoțită de diferite limitări. Vectorii bacterieni și virali reprezintă strategii populare datorită capacității lor de a stimula puternic numeroase căi inflamatorii. Vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager au demonstrat recent succes în prevenția anumitor boli infecțioase, însă eficacitatea lor în contextul cancerului este neclară.

terapii imune cancer
Strategii pentru dezvoltarea vaccinurilor antitumorale. Sursa foto: Apostolopoulos V. Cancer Vaccines: Research and Applications. Cancers. 2019; 11(8):1041.

Anterior, echipa de cercetători de la de la Universitatea Thomas Jefferson a folosit o formă modificată a unui adenovirus drept vector pentru un vaccin împotriva cancerului care antrenează sistemul imunitar al pacienților să identifice și să atace o moleculă unică de cancer colorectal, GUCY2C. Acest vaccin se află în prezent în faza a II-a a unui studiu clinic. Vaccinul bazat pe adenovirus stimulează un răspuns imunitar extrem de eficient la pacienți, însă efectul are o durată limitată. Din acest motiv, sunt necesare rapeluri pentru a menține un răspuns imunitar optim, o practică cu care suntem familiarizați după pandemia COVID-19. Cu toate acestea, rapelurile vaccinurilor bazate pe adenovirus nu sunt deosebit de eficiente, așa că pentru a menține sistemul imunitar stimulat să lupte împotriva cancerului recurent, este necesar un alt tip de rapel.

Astfel că echipa a apelat la o abordare de vaccin antitumoral bazată pe bacterii, folosind o formă modificată de Listeria monocytogenes care nu poate provoca boli la șoareci sau oameni. Spre deosebire de vaccinul bazat pe adenovirus, cel cu vector bacterian nu creează un răspuns imunitar atât de puternic, însă are un efect important în stimularea răspunsului pre-existent, chiar și după doze succesive. În plus, vaccinul bazat pe Listeria este foarte eficient în generarea de celule prezentatoare de antigen care sunt esențiale pentru un răspuns imunitar eficient împotriva cancerului. Atunci când cercetătorii au utilizat vaccinul pe bază de adenovirus pentru a stimula mai întâi sistemul imunitar al animalelor și apoi l-au amplificat prin intermediul vaccinului pe bază de Listeria, s-a observat o creștere de peste 15 ori a celulelor imunitare antitumorale la șoareci.

„Abordările acestor vaccinuri antitumorale nu sunt unice, însă nimeni nu le-a pus împreună într-un vaccin combinat. Astfel am observat o declanșare reală a răspunsului imunitar”, a explicat autorul studiului, Prof. Dr. Adam Snook.

Vaccin viral combinat cu vaccin bacterian
Cancer colorectal, vaccinuri combinate pentru stimularea răspunsului imun

Într-un studiu model care a evaluat abordarea combinată a celor două vaccinuri antitumorale s-a observat reducerea metastazelor și creșterea supraviețuirii la animalele cu cancer colorectal recurent metastazat la distanță. De asemenea, vaccinul combinat nu a produs efecte toxice sau inflamatorii, ceea ce indică faptul că tratamentul a fost bine tolerat, fără efecte adverse semnificative.

Aceste descoperiri au pus bazele examinării pentru prima dată a capacității acestei combinații de vaccinuri de prevenire a reapariției cancerului la oameni. Departamentul Apărării al SUA a acordat recent echipei o finanțare pentru a integra abordarea vaccinului combinat într-un studiu clinic de fază I. În prezent, cercetătorii lucrează la fabricarea vaccinului și preconizează că înscrierea pacienților va începe anul viitor.

Abordarea de combinare a două vaccinuri cu vectori diferiți are, de asemenea, implicații pentru alte tipuri de cancer și chiar boli infecțioase, precum HIV și malarie, unde până în prezent nu există strategii eficiente de vaccinare.

Citește și: