Utilizarea unor valori de referință personalizate, în comparaţie cu intervalele standard de referinţă, pentru parametrii hemogramei (CBC, complete blood count), analiză de sânge efectuată de rutină, ar putea îmbunătăți evaluările sănătății pacientului și diagnosticarea precoce a bolilor, încă din perioada când pacienții sunt aparent sănătoși, conform unui nou studiu publicat în Nature. Analiza retrospectivă a inclus peste 12.ooo de adulţi cărora li s-au efectuat mai multe hemograme pe parcursul a 20 de ani.
Valorile parametrilor hemogramei variază în funcţie de diverşi factori, precum cei genetici, antecedentele patologice sau vârsta. Rezultatele noului studiu sugerează că intervalele de referinţă pentru această analiză sunt departe de a fi generalizabile şi că fiecare persoană prezintă o valoare stabilă în jurul căreia fluctuează valorile parametrilor hemogramei.
Setul de valori de referinţă pentru parametrii hemogramei fiecărui pacient poate fi distins de cele ale 98% dintre adulţii sănătoşi. Astfel, compararea rezultatelor ulterioare ale hemogramei unui pacient cu propriile rezultate din evaluările precedente oferă o imagine mai bună asupra stării de sănătate a acestuia decât compararea cu un standard extern.
Conform noilor rezultate, valorile de referinţă individuale sunt suficient de stabile şi de specifice pentru o anumită persoană pentru a asigura intervenţii de medicină de precizie la adulţii sănătoşi. Valorile de referinţă individuale la adulţii sănătoşi s-au asociat cu variaţii semnificative ale riscului clinic: riscul absolut pentru anumite boli comune (e.g. infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet, boală renală, osteoporoză) a prezentat o variaţie de peste 2% şi riscul absolut de mortalitate de orice cauză pe 10 ani a variat cu peste 5%.
Definirea intervalelor de referinţă individuale pentru parametrii hemogramei permite personalizarea interpretării testelor de diagnostic. Această abordare a îmbunătăţit sensibilitatea şi specificiatea evaluării pentru afecţiuni comune, precum diabetul, boala renală, disfuncţia tiroidiană, deficienţa de fier şi neoplasmele mieloproliferative.
Astfel, bolile comune ar putea fi depistate în stadii precoce cu ajutorul unui test de rutină, pacienţii beneficiind de intervenţii timpurii care oferă rezultate îmbunătăţite. Prin combinarea utilizării valorilor de referinţă individuale ale parametrilor hemogramei cu alţi markeri de screening ar putea fi crescută precizia depistării precoce pentru diverse boli.
Citeşte şi:
- STUDIU. Peste 67 de boli ar putea fi depistate cu 10 ani înainte de apariția simptomelor prin testarea anumitor proteine din sânge
- #ESHG23. Estimarea riscului de boli cronice se poate realiza cu precizie prin combinarea genomicii cu biomarkerii din sânge
- STUDIU. Vârsta biologică și riscul de boli cronice pot fi determinate cu precizie prin analiza anumitor proteine din sânge