Lansarea raportului The Economist – „Action on stroke: Policy approaches to prevention”. Ce spun experții

  • Health literacy



 The Economist Intelligence Unit a reunit importanți experți în domeniul accidentului vascular cerebral (AVC) în cadrul web seminarul „Action on stroke: Policy approaches to prevention”, care a avut loc pe 21 septembrie.

Dezbaterea a fost purtată pe baza unui raport efectuat de The Economist, care a analizat implementarea politicilor și strategiilor naționale de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale.

abonare

Principalele elemente discutate au fost:

  • Cum ar trebuie gândite politicile menite să prevină AVC?
  • Care sunt cele mai eficiente modele folosite în acest moment în lume?
  • Cât de bine sunt antrenați medicii pentru identificarea și tratarea AVC?
  • Rolul screeningului în AVC
  • Ce rol vor juca noile tehnologii în prevenirea și tratarea AVC?

Mesajul principal al web seminarului s-a centrat în jurul faptului că accidentul vascular cerebral este o problemă medicală serioasă la nivel mondial, dar poate fi prevenit cu ușurință. Odată la fiecare cinci secunde o persoană moare din cauza unui AVC, deși 80% dintre acestea pot fi prevenite.

Cei 5 experți invitați la seminar au fost Masum Hossain (Alianța BMS-Pfizer), Valeria Caso (European Stroke Organisation), Markus Wagner (Stroke Aliance, Europe), Barbara Casadei (Universitatea Oxford și Societatea Europeană de Cardiologie) și Marten Rosenqvist (Institutul Karolinska, Stockholm).

Calitatea serviciilor medicale cu privire la AVC

Unul dintre subiectele intens dezbătute în cadrul seminarului a fost nivelul de pregătire al medicilor în legătură cu depistarea unui AVC sau a factorilor de risc asociați cu acesta, de exemplu hipertensiunea și fibrilația atrială.

Medicul cardiolog Marten Rosenqvist recunoaște că majoritatea medicilor nu sunt instruiți cum să detecteze fibrilația atrială, afecțiune care crește de cinci ori riscul de AVC. De asemenea, dr. Valeria Caso recunoaște că mulți medici de familie nu verifică pulsul pacienților în timpul consultației, deși acest simplu test este considerat o procedură standard în ghidurile de consultație.

„Bolile cardiovasculare fac cele mai multe victime la nivel global, AVC este principala cauză de dizabilitate, dar medicii de familie nu sunt suficient de bine antrenați pentru a înțelege acest lucru” – dr. Valeria Caso, European Stroke Organisation

Dr. Markus Wagner a adus în discuție timpul limitat de care dispun medicii în timpul consultației. În plus, Wagner a fost de părere că, deși este de datoria medicului să informeze pacienții cu privire la factorii de risc asociați cu AVC, cei din urmă ar trebui să devină mai implicați în ceea ce privește propria lor stare de sănătate.

Educația pentru sănătate și conștientizarea factorilor de risc

Un alt subiect amplu dezbătut a fost creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale în privința AVC. Invitații au fost de părere că medicii ar trebui să acorde o importanță mai mare comunicării cu pacienții pentru a-i ajuta să înțeleagă factorii de risc la care sunt supuși.

 

„Trebuie să încurajăm oamenii să facă alegerea sănătoasă. Educația pentru sănătate trebuie să înceapă la o vârstă cât mai fragedă. De asemenea, trebuie să ne centrăm mesajul în jurul prevenției și al recunoașterii simptomelor, în loc să apelăm la frică” – dr. Markus Wagner, Stroke Aliance

Invitații au pus accentul pe ușurința cu care AVC pate fi prevenit. Adoptând un stil de viață sănătos, riscul de AVC poate fi redus considerabil.

„Șansele de a suferi un AVC sunt mai mari decât de a dezvolta cancer. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă factorii de risc și importanța screeningului” – dr. Valeria Caso, European Stroke Organisation

Rolul tehnologiei în diagnosticarea și prevenția AVC

Pacienții au acces la tehnologie din ce în ce mai avansată, ceea ce le permite să își monitorizeze starea de sănătate la un nivel fără precedent. Gadgeturile disponibile în acest moment sunt deja capabile să măsoare anumiți factori de risc ai AVC, precum ritmul cardiac. În anii următori, populația generală va avea acces la device-uri capabile să detecteze tulburări de ritm cardiac, să determine nivelul de grăsime din organism și să efectueze teste EKG la domiciliu. Specialiștii invitați la web seminar au discutat despre cele mai bune metode de implementare a acestor tehnologii și despre cum ar trebui instruiți pacienții să le folosească.

„Nu putem opri progresul, așa ca medicii trebuie să instruiască pacienții cum să folosească tehnologia de care dispun pentru a duce un stil de viață mai sănătos” – dr. Valeria Caso, European Stroke Organisation

Dr. Masum Hossain atrage atenția asupra faptului că în lipsa cunoștințelor necesare pentru a interpreta datele adunate de gadgeturi, aceste noi tehnologii ar putea genera panică în rândul populației.

„Avem tehnologia necesară pentru a monitoriza factorii de risc pentru AVC. Important este cum o folosim. Trebuie făcute cercetări care să ne arate cum putem integra cel mai bine tehnologia în practica clinică. În acest moment, device-urile de care dispunem pot fi folosite pentru detecție, dar rezultatele trebuie să fie confirmate de un specialist” – dr. Masum Hossain, Alianța BMS-Pfizer

Acestea au fost cele mai importante subiecte dezbătute în timpul webinarului „Action on stroke: Policy approaches to prevention”. Întreaga înregistrare poate fi urmărită pe pagina de Youtube „WithTheEconomist”. De asemenea, persoanele interesate pot trimite întrebări care vor fi răspunse de specialiști în domeniul AVC pe site-ul actiononstroke.economist.com