Zebra AI1: inteligența artificială care analizează radiografiile, CT și RMN, pentru un cost de numai un dolar

  • Biotehnologie



Compania Zebra Medical Vision (Zebra-Med) a dezvăluit un nou serviciu medical, Zebra AI1 care, pentru numai un dolar, examinează radiografiile pacienților. Rezultatele sunt apoi trimise radiologilor pentru a genera un diagnostic sigur și a iniția etapele de tratament.

Zebra AI1 se bazează pe tehnologia inteligenței artificiale pentru a putea „citi” și interpreta imaginile medicale. Software-ul îi permite să examineze CT-uri, RMN-uri și alte astfel de examene imagistice. Mai mult decât atât, poate detecta în mod automat boli ale ficatului, plămânului, inimii sau chiar ale oaselor. Inginerii lucrează la implementarea unor noi metode de detecție și analiză, făcând sistemul capabil să identifice cancerul pulmonar sau de sân, traume ale creierului și cazurile de hipertensiune.

abonare

 „Avem un produs care citește și analizează date de imagistică medicală din CT-uri, raze X etc. AI1 furnizează o întreagă suită de servicii pentru un singur dolar” – Elad Benjamin, CEO și co-fondator al zebra-Med.

Zebra AI1 poate detecta la momentul actual 11 afecțiuni diferite, iar până la finalul anului 2017 va fi capabil să detecteze încă 6. Compania deține 35 de produse utilizate în diagnostic, pe care dorește să le pună pe piață anul viitor.

Sursă imagine: engadget.com

Acest sistem ce se folosește de inteligența artificială vine în ajutorul radiologilor, permițându-le astfel să salveze timp în efectuarea unui diagnostic. Într-un spital din Oxford University, unde radiologii au folosit sistemul Zebra AI1, acesta a dat rezultate pozitive în citirea unui CT, în 95 de cazuri din 100, cu o specificitate de 100%.

Unul dintre cele mai importante elemente pe care AI1 le poate detecta este calciul de la nivelul arterelor coronare. Depunerile masive de calciu pe peretele vaselor sanguine sunt responsabile de stenoza vaselor și respectiv de producerea infarcturilor și a accidentelor vasculare cerebrale.

Compania Zebra-Med a dezvoltat aceste sisteme în urma examinării a milioane de imagini de înaltă calitate care reprezentau ecografii sau radiografii ale persoanelor sănătoase sau care sufereau de diferite afecțiuni. Descoperirile algoritmului AI1 sunt integrate în sisteme de informații despre radiologie (RIS) și în sisteme de arhivare a examinărilor imagistice (PACS), folosite apoi de instituțiile medicale din întreaga lume.

Sursă imagine: zebramedblog.wordpress.com

În urma studiilor efectuate, compania susține că aproximativ 2 miliarde de oameni vor aparține vârstei mijlocii în următoarea decadă, în timp ce numărul radiologilor va rămâne constant. Drept urmare, fără ajutorul unor sisteme informatice care folosesc algoritmi, radiologii vor fi copleșiți de informațiile generate în urma examenelor imagistice.

„Pacientul vine într-o instituție și primește o examinare imagistică, care apoi este trimisă unei liste de radiologi. Când aceștia încarcă o anumită imagine pentru a o putea examina, AI1 apare automat în ecranul de diagnosticare și le arată rezultatele pe care le are” – concluzionează Elad Benjamin

Elad Benjamin subliniază că AI1 a devenit destul de bun în efectuarea analizelor vizuale. Pe lângă spitalele în care e folosit drept ajutor al radiologilor, AI1 este folosit și în numeroase sisteme pentru detecția feței și a obiectelor – în special în aplicații pentru smartphone.