Ziua Mondială a Luptei împotriva Artritelor: 3% dintre români suferă de boli inflamatorii reumatice

  • Health literacyDeși sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor (12 octombrie), Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie și Societatea Română de Reumatologie Pediatrică, a atras atenția asupra importanței diagnosticării precoce în cazul afecțiunilor reumatice.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de una dintre cele peste 200 de forme de boli reumatice, cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică.

abonare

De multe ori, lipsa de informare și întârzierea cu care pacienții se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieții pacienților, activitățile de zi cu zi și abilitățile lor fizice.

„Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaștere cât mai bună a particularităților acestei boli și de un cumul de metode de investigații, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode și a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii, și un plan de tratament care să încetinească evoluția afecțiunii”, spune Conf. dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și a populației active are un impact extrem de important la nivel socio-economic. Bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a pacienților, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și pentru o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale.

Durerea de spate de tip inflamator este una dintre bolile reumatice cu cel mai mare impact asupra calității vieții pacientului. 1/5 români suferă de această afecțiune, cei mai predispuși fiind bărbații. Boala se manifestă printr-o durere progresivă care se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus. Durerea apare adesea în a doua parte a nopții și trezește bolnavul din somn.

În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani. Cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului adecvat, cu atât persoana în cauză este mai predispusă unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă.

Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), un sfert din întreaga populație a Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, cea mai frecventă formă de boală cronică la nivelul întregii Europe. Aproape fiecare familie din UE este afectată într-o anumită măsură.