#ASCO2017: Pertuzumab adăugat terapiei adjuvante standard crește supraviețuirea în cancerul mamar HER-2 pozitiv cu risc înalt (Studiul APHINITY)

  • Medicina personalizată



Încă un blocant HER-2 (pertuzumab) adăugat în terapia adjuvantă poate reduce cu 19% riscul de cancer mamar invaziv și crește supraviețuirea la femeile cu tumoră HER-2 pozitivă, fără receptori hormonali și cu celule canceroase prezente în ganglionii limfatici, se arată în studiul prezentat la Congresul Societății Americane de Oncologie Clinică.

APHINITY este un studiu clinic de fază 3, realizat pe 4805 femei cu cancer mamar HER-2 pozitiv, care urmărește beneficiile aduse de adăugarea pertuzumab (Perjeta) la terapia adjuvantă standard față de schema de tratament clasică. Rezultatele studiului precizează că:

abonare
  • Riscul de a evolua către cancer invaziv este cu 19% mai mic la cei care au primit pertuzumab;
  • Frecvența cancerelor invazive la 4 ani a fost de 7,1% în grupul de terapie cu pertuzumab, față de 8,7% în grupul care a primit placebo;
  • Supraviețuirea la 3 ani pentru pacienții cu celule canceroase detectate în ganglionii limfatici a fost de 92% în rândul celor cărora li s-a administrat pertuzumab și de 90,2% în grupul control;
  • Nu au existat diferențe de supraviețuire la persoanele în stadiu pN0 (fără celule tumorale depistate în ganglionii limfatici).

În studiu nu sunt menționate efecte adverse suplimentare la adăugarea pertuzumab în terapie, însă se observă o incidență crescută pentru unele efecte adverse deja cunoscute:

  • Frecvența stopurilor cardiorespiratorii și a decesurilor datorate patologiei cardiace este cu 0,4% mai mare în grupul care primește pertuzumab față de grupul control;
  • 9,8% dintre cei cărora li s-a administrat pertuzumab au prezentat diaree severă, față de 3,7% dintre cei care au urmat doar terapia standard.

„Acestea sunt rezultatele preliminare, dar având în vedere că beneficiul adăugării pertuzumab în terapie a fost modest, ar trebui luat în considerare acest tratament, în primul rând, pentru femeile cu risc înalt – cu invazia ganglionilor limfatici și fără receptori tumorali hormonali”, spune Dr. Gunter von Minckwitz, autorul principal al studiului și Președintele Grupului German de Cancer Mamar. „Primele noastre descoperiri arată că am putea îmbunătăți rezultatele terapiei pentru unele femei prin adăugarea unui al doilea blocant HER-2, fără a crește riscul de efecte adverse”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este prima cauză malignă de mortalitate a femeilor. În România, incidența și prevalența cancerului mamar ocupă primul loc în rândul patologiilor neoplazice, mortalitatea fiind cu 2% mai mare față de media globală. 30% din pacientele diagnosticate cu tumoră malignă de sân au markerul HER-2 pozitiv, fapt ce determină creșterea agresivității cancerului, a riscului de recurenţă şi scăderea sensibilităţii la terapia hormonală.

Dintre toate patologiile maligne diagnosticate la femei, cancerul mamar are cea mai mare incidență, mortalitate și prevalență. Sursă foto: Organizația Mondială a Sănătății

Terapia țintită HER-2 potențează tratamentul adjuvant al cancerului mamar

„Femeile cu cancer mamar HER-2 pozitiv aveau o evoluție mai proastă față de cele cu HER-2 negativ, dar utilizarea terapiei țintite HER-2 a schimbat prognosticul acestora[…] Succesul terapiei țintite HER-2 a reprezentat un punct de cotitură în tratamentul cancerului mamar”, declara Dr. von Minckwitz.

Terapia țintită HER-2 blochează activitatea acestui receptor, cu scopul de a scădea ritmul de creștere tumoral și diseminarea celulelor canceroase. Pentru a vedea dacă o pacientă poate beneficia de terapie țintită este indicată testarea pentru HER-2. Aceasta se poate realiza prin imunohistochimie, care evidențiază prezența receptorilor, sau prin hibridizare in situ, atunci când se determină supraexpresia oncogenei. În România, testarea pentru oncoproteina HER-2 costă aproximativ 600 lei și nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.

HER-2 este o proteină transmembranară care receptează factorul de creștere epidermal, cu rol în diviziunea și creșterea celulară. Acumularea receptorilor la suprafața celulelor tumorale este dată de supraexpresia oncogenei HER-2. Sursă foto: CentroMed Oncosan

Cel mai utilizat blocant HER-2 este trastuzumab (Herceptin), care poate fi administrat ca tratament neoadjuvant sau adjuvant, singur sau în combinație cu chimioterapia. Ceilalți blocanți HER-2 aflați în uz sunt: pertuzumab, ado-trastuzumab emtasine și lapatinib.

Terapia adjuvantă se utilizează după excizia tumorii maligne și/sau a ganglionilor limfatici invadați, cu scopul de distruge celulele canceroase rămase și de a reduce incidența recidivelor tumorale. Standardul de aur în tratamentul post-chirurgical al pacienților cu cancer mamar HER-2 pozitiv în stadiile I – III constă în administrarea de chimioterapice timp de 18 săptămâni și trastuzumab (anticorp monoclonal anti-HER-2) timp de 1 an. Această schemă de tratament este numită terapie adjuvantă standard.

APHINITY estimează că 8% din pacienții cu cancer mamar precoce au HER-2 pozitiv și pot beneficia de terapie țintită adjuvantă cu două molecule, trastuzumab si pertuzumab.

Atât trastuzumab, cât și pertuzumab sunt blocanți ai receptorilor HER-2, însă pertuzumab inhibă în plus și receptorii HER-3. Utilizând ambii anticorpi monoclonali se realizează o blocare suplimentară a semnalului de creștere celulară tumorală. Sursă foto: American Association for Cancer Research.