STUDIU. Introducerea substituenților de sare în alimentație poate scădea riscul de hipertensiune arterială cu 40%

  • Prevenție



În cazul adulților de vârstă înaintată cu valori normale ale tensiunii arteriale (TA), înlocuirea sării obișnuite cu un substituent al acesteia poate reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale cu până la 40%, conform studiului DECIDE-Salt publicat în Journal of the American College of Cardiology. Mai mult, în cazul grupului care a folosit înlocuitorul pentru sare nu s-a observat nicio creștere semnificativă a episoadelor hipotensive.

Hipertensiunea arterială reprezintă una dintre cauzele premature de mortalitate și morbiditate la nivel global și un factor de risc care predispune la afecțiuni cardiovasculare mai grave (sindrom coronarian acut, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral etc). Deși o TA≥ 140/90 mmHg este de cele mai multe ori silențioasă clinic, recomandările ESH susțin inițierea terapiei antihipertensive, împreună cu schimbări ale stilului de viață și modificări ale dietei care pot influența substanțial sănătatea cardiovasculară. De fapt, aceste măsuri sunt încurajate încă dinaintea apariției hipertensiunii arteriale cu scopul de prevenție primară. Reducerea treptată a consumului de sare printr-un regim hiposodat este una dintre acțiunile cele mai facile, care ar putea fi adoptată pe viitor fără o schimbare perceptibilă de gust a alimentației prin substituenții pentru sare.

abonare

În cadrul studiului DECIDE-Salt, cercetătorii au folosit un înlocuitor de sare format din 62,5% clorură de sodiu, 25% clorură de potasiu și 12,5% arome din ingrediente alimentare uscate. Au fost incluse 609 persoane normotensive la momentul inițial, cu vârsta medie de 71 de ani, care au urmat timp de 2 ani fie un regim alimentar cu conținut normal de sare, fie regimul cu înlocuitorul pentru sare.

sare-risc-cancer-gastric-crescut-cu-aprocimativ-40%
Image by 8photo on Freepik

Rezultatele finale au demonstrat o diferență semnificativă din punct de vedere statistic a tensiunii arteriale între cele 2 grupuri, cu o creștere medie de 7 mmHg a valorii sistolice a TA și de 2,1 mmHg a celei diastolice în rândul participanților care au urmat o dietă normosodată versus o creștere de 0.3 mmHg a TA sistolice, respectiv 0.2 mmHg a TA diastolice, pentru grupul care a folosit substituentul de sare. Un aspect foarte important care a fost luat în calcul în timpul acestui studiu a fost incidența hipotensiunii arteriale pentru cei care au inclus substitutul de sare în regim și nu a existat nicio diferență semnificativă față de celălalt braț al studiului.

Ținând cont de rezultatele prezentate, cercetătorii concluzionează că “această abordare poate deveni o strategie favorabilă la nivel populațional pentru prevenirea și controlul hipertensiunii și al bolilor cardiovasculare”. Poate că, în viitor, un astfel de concept ar putea fi implementat inclusiv pentru alimentația servită în cantine sau pentru semipreparatele ușor accesibile, fără schimbarea perceptibilă a gustului alimentelor, însă cu un beneficiu semnificativ în ce privește prevenția apariției hipertensiunii arteriale și scăderea incidenței comorbidităților cardiovasculare strâns legate de TA. Folosirea înlocuitorilor pentru sare în dietă este o alternativă a recomandărilor clasice de urmare a unui regim hiposodat ce merită explorat în continuare în vederea implementării sale la nivel populațional.

Citește și: