#ACR18. Metode non-invazive de diagnostic ale arteritei cu celule gigante: PET/CT și ecografie vasculară

  • Health literacy



Atât tomografia computerizată cu emisie de pozitroni (PET/CT), cât și ecografia vasculară, au avut rezultate bune în diagnosticarea arteritei cu celule gigante (ACG), sugerând posibilitatea folosirii acestora ca teste diagnostice de primă linie, conform rezultatelor a două studii prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Reumatologie 2018.

„Pacienții și medicii acestora caută din ce în ce mai mult teste diagnostice non-invazive, rapide, precise și cu risc scăzut. Aceste caracteristici sunt și mai importante în ACG deoarece simptomele sunt nespecifice și întârzieri în diagnostic pot duce la pierderi permanente ale vederii”- prim autorul Anthony M. Sammel, Royal North Shore Hospital din Sydney, Australia.

PET-CT

„Biopsia de arteră temporală este o metodă diagnostică a ACG bine stabilită. Totuși poate avea rezultate fals-pozitive la un număr de pacienți din cauza cantității mici de arteră prelevată. Mai mult, biopsia este invazivă și neplăcută pentru pacienți și se poate complica ocazional cu sângerări și leziuni ale scalpului sau ale nervilor. PET/CT este o metodă non-invazivă care durează aproximativ 90 de minute”- Sammel.

În comparație cu diagnosticul ACG prin biopsie de arteră temporală, PET/CT a avut o sensibilitate de 92%, o specificitate de 85%, o valoare predictivă pozitivă de 61% și o valoare predictivă negativă de 98%. Două din cele 7 rezultate fals-pozitive ale PER/CT au avut simptome caracteristice  ale ACG la scăderea de doză a corticosteroizilor, sugerând un diagnostic mai precis ca cel al biopsiei.

abonare

Studiul a inclus 64 de pacienți suspectați cu ACG care au fost investigați cu ajutorul PET/CT. Din 58 de biopsii de arteră temporală, 12 au fost pozitive pentru ACG. În plus, 21 din cei 64 de pacienți au primit un diagnostic clinic de ACG.

Ecografie vasculară

În cel de-al doilea studiu, ecografia vasculară a avut o specificitate de 100% și o sensibilitate de 80% în diagnosticul ACG față de PET/CT.

„Acuratețea mare comparată cu PET/CT demonstrează că ultrasonografia vasculară este un test de primă linie potrivit nu doar în cazul pacienților suspecție de ACG cranială, ci în cazul tuturor pacienților suspectați cu ACG”- Berit Dalsgaard Nielsen, Universitatea Aarhus, Danemarca.

Studiul a inclus 86 de pacienți suspectați cu ACG. Aceștia au fost diagnosticați cu ajutorul criteriilor clinice și al PET/CT. Au fost evaluați și ultrasonografic prin prezența semnului „haloului” și prin măsurarea grosimii intima-media.

Despre arterita cu celule gigante

Arterita cu celule gigante este un tip de vasculită a vaselor mari- boală caracterizată de inflamația vaselor de sânge. Afectează frecvent arterele scalpului și capului, mai ales pe cele de la nivelul tâmplelor. De aceea, mai este cunoscută ca arterită temporală. Cele mai frecvente simptome includ dureri de cap, în zona mandibulei sau a braţului, dificultăți de vedere sau o tuse nou apărută.

Citește și:

Sursă imagine feature.