#ACR18.Anticorpii anti-fosfolipidici IgG se găsesc în concentrație crescută la pacienții cu infarct miocardic

  • Health literacy



Asocierea dintre anticorpii anti-fosfolipidici IgG și infarctul miocardic sugerează potențialul rol al acestora drept factor de risc cardiovascular. La aproximativ 10% dintre pacienții care au suferit un episod de infarct miocardic au fost identificați anticorpi IgG anti-CL (anti-cardiolipină) sau anticorpi anti-β2GPI (anti-β2glycoprotein-I), conform rezultatelor publicate în cadrul  Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Reumatologie (ACR) din 2018.

Studiul realizat în cadrul Institutului Karolinska, Suedia a inclus 1610 pacienți, dintre care jumătate cu antecedente personale de infarct miocardic. Pacienții au fost urmăriți timp de 6 până la 10 săptămâni după episodul de infarct, titrul anticorpilor anti-fosfolipidici fiind măsurat constant. Rezultatele au relevat următoarele aspecte:

abonare
  • 10,9% dintre pacienții cu infarct au avut titru pozitiv pentru anticorpi IgG anti-CL, spre deosebire de 0.9% la grupul de control.
  • 10,4% dintre pacienții cu infarct au avut titru pozitiv pentru anticorpi anti-β2GPI, spre deosebire de 0.9% la grupul de control.

Mai mult, anticorpii anti-β2GPI recunosc doar un singur domeniu al proteinei β2GPI, spre deosebire de anticorpii din sindromul antifosfolipidic care țintesc mai multe situsuri ale aceleași proteine.

Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună în care sunt produși anticorpi împotriva unor structuri proprii ale corpului, majoritatea fiind capabili să interfere cu procesul de hemostază. Tratamentul anticoagulant pe termen lung este metoda preferată de prevenție, însă legătura dintre evenimentele pro-trombotice și riscul de infarct miocardic nu este încă elucidată.

Citește și: