#ACR18. Riscurile și complicațiile sarcinii pentru pacientele cu lupus s-au redus în ultimii 20 de ani

  • Health literacy



În ultimii 20 de ani, mortalitatea mamei și a fătului, împreună cu o serie de implicații clinice, s-au îmbunătățit pentru femeile însărcinate, care suferă de lupus eritematos sistemic (LES). Concluzia aparține unui studiu retrospectiv prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Reumatologie (ACR 2018), desfășurat la Chicago.

„În anii 1960 și 1970, sarcina era contraindicată pacientelor cu LES. Începând cu anul 1980, și mai ales în anii 1990, mai multe studii au identificat factori de risc pentru complicațiile sarcinii, propunând diverse ghiduri de gestionare a acestor sarcini. Ne-am dorit să vedem dacă evoluția actuală a îmbunătățit lucrurile pentru pacientele cu LES însărcinate”, a declarat Dr. Bella Mehta, reumatolog și co-autor al studiului, de la Hospital for Special Surgery, New York.

În studiu au fost incluse datele a 87.065 de femei însărcinate, cu LES și a 70.162.163 de femei însărcinate, fără lupus, care au fost spitalizate în perioada 1998-2014. Pacientele cu LES erau mai în vârstă, iar printre ele se numărau mai multe femei cu origini afro-americane. În cadrul grupului LES au fost înregistrate mortalități ale mamei și fătului (intrauterin) mai mari decât în grupul fără LES. Studiul a demonstrat și niveluri ridicate de complicații obstetrice și comorbidități pentru grupul LES.

abonare

Totuși, analizând datele în timp, s-a observat că mortalitatea mamei și mortalitatea intrauterină fetală au scăzut mai mult pentru grupul de paciente LES, decât pentru cel fără lupus. În ambele grupuri, cazurile de naștere prin cezariană s-au înmulțit, însă în grupul LES au fost mai puține cazuri de cezariană decât în grupul fără lupus.

„Este foarte încurajator să vezi reducerea mortalității maternale și a mortalității fetale, mai mult decât în cazul pacientelor fără lupus. Acest lucru indică faptul că avansurile actuale sunt adoptate și funcționează. Studiul nostru confirmă că ghidurile de gestionare a factorilor de risc identificabili și a sarcinii pot fi folosite pentru consiliere și planificare familială. Datele încurajează utilizarea la scară largă a ghidurilor ACR de Sănătate Reproductivă, care vor fi prezentate în cadrul ACR2018. Însă faptul că riscul de sarcină la pacientele cu lupus este încă ridicat, demonstrează o nevoie continuă de cercetare în domeniu”, a concluzionat Dr. Mehta.

LES sau lupusul este o boală cronică care cauzează inflamație sistemică la nivelul multiplelor organe. Mai mult decât afectarea pielii și a articulațiilor, lupusul afectează rinichii, țesutul pulmonar, inima și creierul. Efectele lupusului variază de la forme ușoare, la forme severe, iar majoritatea pacienților experimentează perioade când boala este activă, urmate de perioade când boala este tăcută, considerate perioade de remisiune. LES afectează cu precădere femeile, care necesită îngrijiri speciale în perioada sarcinii.

Citește și: