Acromegalia, o afecțiune endocrină complexă cu impact asupra întregului organism. Cum pot fi controlate complicațiile bolii?

  • Health literacy



Complicațiile acromegaliei sunt determinate de efectele excesului de hormon de creștere (GH) asupra tuturor sistemelor organismului. Managementul eficient al patologiei și diagnosticarea precoce va determina reducerea mortalității și implicit, va duce la creșterea calității vieții pacientului. Este importantă o abordare multidisciplinară, care trebuie să aibă în vedere atât monitorizarea constantă a evoluției bolii și a modificărilor conformaționale, cât și evaluarea biochimică și controlul eficient al comorbidităților.

Complicațiile cele mai frecvente în cazul pacientului acromegal sunt:

abonare
  • Cardiovasculare;
  • Endocrine și metabolice (diabet, hipogonadism);
  • Boli articulare;
  • Apnee în somn;
  • Polipoză colonică.

Tratamentul acestor complicații nu este diferit față de cel administrat pacienților care nu suferă de acromegalie, dar este recomandat un screening mai atent în vederea minimizării efectelor negative.

Monitorizarea tensiunii arteriale

HIPERTENSIUNEA

Hipertensiunea se întâlnește frecvent  în rândul pacienților cu acromegalie. Conform studiilor, mai mult de 40% dintre pacienți prezintă hipertensiune, prevalența acesteia crescând odată cu înaintarea în vârstă. Deoarece evenimentele cardiovasculare și cerebrovasculare sunt principala cauză de deces la pacienții cu acromegalie, trebuie avută în vedere reducerea valorilor tensionale prin instituirea unui tratament antihipertensiv optim.

DIABET

Diabetul este mai frecvent întâlnit în cazul pacienților acromegali decât în cazul populației generale și este un factor predictibil pentru creșterea ratei de mortalitate. Tratamentul este similar ca în cazul pacienților care nu prezintă acromegalie, dar odată cu scăderea GH prin instituirea tratamentului pentru acromegalie, va rezulta și o creștere a sensibilității la insulină, ceea ce se traduce printr-un control mult mai bun al glicemiei.

ACROMEGALIA ÎN SARCINĂ

Trebuie femeia cu acromegalie, însărcinată, să fie tratată în perioada gestațională?

Datele de siguranță care privesc utilizarea tratamentului medicamentos în sarcină la pacientele cu acromegalie sunt limitate și de aceea ghidurile actuale recomandă întreruperea tratamentului medicamentos cu analogi de somatostatină cu eliberare prelungită sau agoniști ai receptorilor GH cu 2-3 luni înaintea concepției și utilizarea analogilor de somatostatină cu acțiune de scurtă durată, dacă este necesar, pană la concepție.

Nu se recomandă controlul medicamentos pentru hipersecreția de GH sau pentru controlul creșterii tumorale în timpul sarcinii, acesta fiind utilizat în situații izolate.

Pe durata sarcinii, la pacientele cu macroadenoame se recomandă controlul oftalmologic pentru evaluarea câmpului vizual.

În cazul femeilor cu acromegalie care doresc să rămână însărcinate este important să fie analizată funcția hipofizară, iar tratamentul chirurgical sa fie instituit conform ghidurilor actuale.

Sarcina in acromegalie

Întreruperea tratamentului este valabil și în cazul bărbaților cu acromegalie care doresc să conceapă un copil. Acest aspect este menționat în literatura de specialitate cu mențiunea că nu există dovezi concrete care să susțină o modificare semnificativă sau un efect pozitiv.

Datele actuale privind sarcina la femeile cu acromegalie sunt destul de limitate, din cauza, pe de o parte a  producției placentare a GH și a IGF-1, care afectează monitorizarea bolii,  iar pe de altă parte, de numărul scăzut de cazuri raportate care să poată să aibă valoare statistică semnificativă.

AFECTAREA ARTICULARĂ

Artropatiile sunt întâlnite la peste 75% din pacienți și orice articulație poate fi afectată (articulații mari, articulații mici, articulații vertebrale). Creșterea osoasă excesivă poate duce la afectarea structurilor moi învecinate, dar în special la afectare nervoasă. Degradarea articulară trebuie luată în serios deoarece poate afecta viața de zi cu zi a pacientului. Leziunile articulare sunt ireversibile și din acest motiv diagnosticul acromegaliei în stadii incipiente este foarte important pentru instituirea tratamentului în vederea reducerii riscului atrofiei articulare și a altor complicații, cum sunt fracturile.

Citește și: