#ADA2019. Suplimentele cu vitamina D nu scad riscul dezvoltării diabetului de tip 2 la pacienții cu risc înalt

  • Health literacy



Conform rezultatelor unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, suplimentarea cu vitamina D3 în rândul persoanelor cu risc crescut de diabet, dar care nu prezintă un nivel scăzut al acestei vitamine în sânge, nu reduce riscul de a dezvolta această afecțiune.

Datele, înregistrate după o perioadă de urmărire de 2,5 ani, au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Americane de Diabet, desfășurat anul acesta.

abonare

Studiul D2d a fost realizat pentru a determina dacă administrarea vitaminei D influențează în vreun mod dezvoltarea diabetului de tip 2.

„Rezultatele studiului nostru nu au arătat un beneficiu semnificativ din punct de vedere statistic în ceea ce privește asocierea vitaminei D cu scăderea progresiei diabetului de tip 2 în cazul persoanelor care nu suferă de avitaminoză” – dr. Anastassios Pittas, Tufts Medical Center, Boston, Massachusetts.

Deși principalele rezultate au constat în faptul că suplimentarea cu vitamina D nu scade riscul de a dezvolta diabetul de tip 2 în rândul persoanelor cu un nivel optim al acestei vitamine în sânge, studiul a demonstrat că, totuși, în rândul persoanelor cu un nivel scăzut al vitaminei, suplimentarea poate avea potențiale beneficii.

Cea de-a 79-a ediție a Congresului Asociației Americane de Diabet, 2019. Sursă imagine: beyondtype2.org

Desfășurarea studiului

În cadrul studiului au participat 2.423 de pacienți, 44% femei, 56% bărbați, cu o medie de vârstă de 60 de ani și de indice al masei corporale de 32,1 kg/m2, randomizați în următorul mod:

  • 1.211 în grupul care a primit suplimente cu vitamina D (4000 IU/zi)
  • 1.212 în grupul care a primit placebo

Doza de 4.000 IU/zi a fost selectată astfel încât să poată reprezenta un echilibru între siguranță și eficiență. Pentru a putea participa la studiu, pacienții trebuiau să îndeplinească cel puțin 2 din 3 criterii glicemice pentru prediabet:

  • Glicemia a jeun: 100-125 mg/dL;
  • Glicemia la două ore: 140-199 mg/dL;
  • Nivelul proteinei HbA1c: 5,7% – 6,4%.

Studiul a fost proiectat în așa fel încât să includă participanții cu risc crescut de diabet de tip 2, indiferent de nivelul de vitamină D din sânge. În ceea ce privește nivelul vitaminei D din sânge:

  • mai puțin de 80% din participanți aveau un nivel de vitamină D din sânge considerat a fi suficient de către standardele nutriționale – mai mare de 20 ng/mL;
  • 17,4% din participanți prezentau niveluri cuprinse între 12 și 19 ng/mL, astfel încât nu puteau fi încadrați la deficit de vitamină D, dar nici nu prezentau un nivel suficient;
  • 4,3% dintre participanți prezentau deficit de vitamina D – mai puțin de 12 ng/mL.

Participanților li s-au realizat teste de sânge la fiecare 6 luni. După 2,5 ani de urmărire, 293 de participanți au dezvoltat diabet, din grupul celor care primeau vitamina D, iar 323 de pacienți din grupul placebo.

Suplimentarea cu vitamina D nu scade riscul dezvoltării diabetului de tip 2, conform unui studiu prezentat în cadrul #ADA2019. Sursă imagine: pexels.com.

În grupul pacienților care au primit suplimentare cu vitamina D, 135 de participanți au încetat tratamentul, 15 au început o medicație specifică pentru diabet, iar 7o medicație pentru pierderea în greutate, comparativ cu 107, 19 și 10 din celălalt grup.

Nici incidența efectelor adverse nu a variat semnificativ între cele două grupuri. Printre acestea s-au numărat: hipercalcemie, rata de filtrare glomerulară scăzută, nefrolitiază și un raport calciu din urină/creatinină mai mare de 0,375.

„Chiar dacă există vreun beneficiu asociat cu aportul de vitamină D pentru prevenția diabetului, prezența lui în cadrul studiului este foarte modestă și în mod cert nu poate fi corelată cu grupul de studiu” – Deborah J. Wexler, MD, Massachusetts General Hospital Diabetes Center and Harvard Medical School, Boston.

Autorii studiului consideră faptul că există o posibilitate din punct de vedere biologic ca vitamina D să poată influența riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Numeroase studii observaționale sugerează că un nivel scăzut de vitamina D din sânge este asociat cu un risc crescut de diabet. Mai mult decât atât, alte studii afirmă faptul că suplimentarea cu vitamina D îmbunătățește funcția celulelor pancreatice beta cu 40%.

Citește și: