Testarea ADN-ul tumoral circulant permite identificarea tratamentului potrivit pentru cazurile avansate de tumori stromale gastrointestinale

  • Medicina personalizată



Conform datelor prezentate în cadrul sesiunilor plenare ale ASCO, o simplă testare sangvină care evaluează ADN-ul tumoral circulant poate fi utilă în determinarea tratamentului potrivit de linia a doua la pacienții cu tumori stromale gastrointestinale (GIST) care au progresat sau sunt intoleranți la terapia de primă linie cu imatinib. Dacă rezultatele observate în cadrul studiului INTRIGUE vor fi confirmate în studii clinice suplimentare, testarea ADN-ului tumoral circulant ar putea schimba practica medicală curentă, reducând necesitatea efectuării biopsiilor invazive.

Majoritatea pacienților cu tumori stromale gastrointestinale (circa 80%) au mutații primare KIT. Aceștia sunt în principal tratați cu imatinib (eficient împotriva GIST cu mutații KIT), însă o mare parte din pacienții astfel tratați dezvoltă rezistență la imatinib, cel mai probabil pe fondul unor mutații secundare KIT. În aceste cazuri, terapia de linia a doua este reprezentată de ripretinib sau sunitinib. Studiul INTRIGUE a investigat dacă analiza ADN-ului tumoral circulant ar putea prezice care dintre cele două variante terapeutice de linia a doua ar putea fi cele mai potrivite pentru fiecare pacient, în funcție de profilul complex de mutații KIT al fiecăruia. ADN-ul tumoral circulant reprezintă de fapt ADN-ul eliberat de celulele canceroase în fluxul sanguin, iar acesta poate fi analizat prin tehnici de secvențiere de tip NGS.

abonare
ADN tumoral circulant, biopsie lichida
sursa: Jonathan Bailey, NHGRI (CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/).

Studiul de fază III a inclus 453 de pacienți cu GIST avansat care nu au mai beneficiat în urma tratamentului sau au dezvoltat intoleranță la imatinib. Aceștia au fost randomizați fie către terapie cu ripretinib, fie cu sunitinib. În 280 dintre aceste cazuri a fost detectat ADN tumoral circulant, iar dintre aceștia 76% aveau GIST cu mutații KIT.

La pacienții cu mutații ale exonului 11 + 17/18 (−9/13/14) au fost observate rezultate clinice superioare la tratamentul cu ripretinib, în timp ce pacienții cu mutații ale exonului 11 + 13/14 (−9/17/18) au avut rezultatele clinice superioare sub tratamentul cu sunitinib. Rezultatele clinice superioare au fost definite prin rate de supraviețuire fără progresia bolii, rate obiective de răspuns și supraviețuire globală mai bune comparativ cu alternativa de tratament. Rezultatele evidențiază valoarea utilizării datelor obținute prin analiza ADN-ului tumoral circulant pentru a prezice beneficiul clinic al ripretinibului sau sunitinibului ca terapie de linia a doua la pacienții cu GIST avansat.

„Analiza noastră arată că pacienții cu mutații KIT concomitente în exonii 11 + 17/18 în absența altor mutații au demonstrat o supraviețuire globală și mai bună atunci când au fost tratați cu ripretinib, comparativ cu cei tratați cu sunitinib. Intenționăm să validăm aceste date într-un nou studiu crucial de fază 3. În afară de aceasta, amploarea acestei diferențe sugerează că testarea de acest tip va deveni parte din îngrijirea de rutină pentru pacienții cu GIST în viitor.”, a declarat dr. Sebastian Bauer, Spitalul Universitar Essen, Germania.

adn circulant tumoral
ADN-ul tumoral circulant poate contribui la alegerea terapiei de linia a doua pentru cazurile de GIST care nu mai beneficiază sau au dezvoltat intoleranță la imatinib.

Citește și: