#AHA18. Activitățile extreme se asociază cu un risc cardiovascular crescut, la pacienții cu cardiomiopatie hipertrofică

  • Health literacy



Activitățile extreme precum parașutism, parapantism, bungee jumping și altele asemănătoare stimulează excesiv mușchiul cardiac și pot reprezenta un adevărat pericol pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare.

Un studiu realizat la Yale a urmărit efectul pe care aceste activități îl produc asupra siguranței cardiovasculare în cazul pacienților cu cardiomiopatie hipertrofică, una dintre cele mai comune cauze de deces în rândul tinerilor.

abonare

Medicii sfătuiesc pacienții cardiaci să nu se aventureze în activități care le-ar putea pune în pericol sănătatea, însă de multe ori aceștia nu respectă spusele doctorului. Rezultatele studiului privind siguranța cardiovasculară a activităților extreme au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018 din acest an.

Sursă imagine: heart.org

Desfășurarea studiului

Oamenii de știință au urmărit experiențele a 633 de adulți diagnosticați cu cardiomiopatie hipertrofică, prin intermediul unui chestionar online, anonim. Un număr mare dintre aceștia dețineau un defibrilator implantabil, iar 24,4% resimțeau simptome zilnice. În total, participanții la studiu au luat parte la aproximativ 8.000 de activități extreme, printre care: jet skiing, bungee jumping, roller coaster, parașutism și parapantism.

În urma analizei răspunsurilor, s-au obținut următoarele rezultate:

  • 331 dintre participanți au afirmat că au continuat să ia parte la activități extreme chiar și după ce au fost diagnosticați cu cardiomiopatie hipertrofică;
  • Aproximativ 190 dintre participanți au experimentat simptome minore precum: greață, amețeli, durere în piept sau palpitații;
  • 9 participanți au semnalizat evenimente cardiovasculare semnificative în timpul activității extreme sau după o oră de la încheierea acesteia. În patru cazuri, acest lucru s-a întâmplat în timp ce persoanele se dădeau într-un roller-coaster.

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, în special cu cardiomiopatie hipertrofică, ar trebui să ia în calcul riscurile la care se supun atunci când participă la astfel de activități, deoarece starea lor de sănătate s-ar putea agrava într-un mod periculos.

Citește și: