#AHA18. Celulele stem nu aduc beneficii adiționale în terapia de stimulare mecanică în insuficiența cardiacă avansată

  • Cardiologie



Cel mare studiu asupra terapiei celulare printr-o injecție intramiocardică de celule precursoare mezenchimale alogenice (MPCs – allogeneic mesenchymal precursor cells) la pacienții cărora li se implantează un dispozitiv de asistentă mecanică a ventriculului stâng (LVAD – left ventricular assist device) a fost prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an. Nu a fost înregistrată o îmbunătățire a recuperării miocardice prin această terapie.

aha18-celule-stem-lvad-rezultate
Rata de-escaladărilor temporare de succes (tratament- roșu, placebo- albastru). Sursă American Heart Association.

Totuși, în subanalize a fost identificat un semnal pozitiv la populația cu insuficiență cardiacă ischemică, care ar putea influența selecția pacienților în viitoare studii de recuperare cardiacă.

abonare

Evenimentele adverse severe și rata de spitalizare au fost similare. MPCs au fost asociate cu o creștere a alosensibilizării față de antigenele HLA de clasă I și cu o scădere semnificativă din punct de vedere clinic a sângerărilor de mucoasă.

aha18-celule-stem-reactii-adverse-sangerari-mucoase
Frecvența sângerărilor de mucoasă (tratament- roșu, placebo- albastru). Sursă American Heart Association.

Designul studiului

Studiul de fază 2, dublu orb, randomizat, controlat placebo, a evaluat eficacitatea și siguranța unei injecții cu doză mare de MPCs (150 milioane de celule) în miocardul pacienților în timpul implantării LVAD. Au fost înrolați 159 de pacienți cu insuficiență cardiacă avansată de etiologie ischemică sau non-ischemică care au fost supuși unui implant LVAD, fie ca terapie de punte până la transplant, fie ca terapie definitivă, cronică. Participanții au fost randomizați, în raport 2:1, fie în grupul de tratament MPCs fie în grupul placebo (doar cu mediu crioprotectiv) în timpul implantării LVAD.

Obiectivul primar de eficacitate a fost numărul de-escaladărilor temporare de succes (din 3 evaluări planificate) de la suport complet LVAD până la suport minim la 6 luni după randomizare. De-escaladările temporare au fost realizate la 2, 4, 6, 9 și 12 luni după implantul LVAD. Obiectivul primar de eficacitate a fost incidența evenimentelor adverse, precum miocardita, ruptura miocardică, neoplasmul, reacțiile de hipersensibilitate și sensibilizările imune.

Obiectivele secundare de eficacitate au inclus supraviețuirea, sângerările de mucoasă (gastrointestinală sau epistaxis), numărul de spitalizări, măsurători ecocardiografice, testul de mers 6 minute, și calitatea vieții la 6 și 12 luni.

LVAD și MPCs

Terapia LVAD îmbunătățește funcția cardiacă, dar este asociată cu creșterea inflamației miocardice și sistemice dar și a evenimentelor adverse precum sângerările de mucoasă, care sunt întâlnite la 30-70% din pacienți. Pentru că MPCs răspund la semnale inflamatorii prin eliberarea de factori imunomodulatori, studiul a testat ipoteza îmbunătățirii recuperării cardiace și a reducerii evenimentelor adverse cu ajutorul MPCs.

Citește și:

Sursă imagine feature: flickr.