#AHA18. Un sistem digital de asistență în luarea deciziilor clinice – potențial beneficiu în fibrilația atrială

  • Medicina digitală



Nevoia unui management corespunzător al pacienților cu fibrilație atrială este din ce în ce mai pregnantă în societatea actuală. În acest scop, un real ajutor vine din partea medicinei digitale, fiind dezvoltate diverse sisteme tehnologice care să asiste medicii în luarea deciziilor clinice.

Oamenii de știință din Canada au testat eficiența unui astfel de sistem, observând o posibilă îmbunătățire în ceea ce privește incidența evenimentelor cardiovasculare, întâlnite în cazul persoanelor cu fibrilație atrială.

abonare

Tehnologia de tipul „Clinical Decision Support System (CDSS)” a fost evaluată pe o perioadă de 12 luni, pentru a-și demonstra eficiența în managementul pacienților cu fibrilație atrială. IMPACT-AF este studiul care a urmărit efectele pe care sistemul le-a avut asupra evoluției pacienților, în comparație cu standardul de tratament.

Sursă imagine: heart.org

Datele au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an.

Desfășurarea studiului

Un principal obiectiv al studiului a fost să evalueze capacitatea unui instrument CDSS, căruia i se furnizaseră documentele, rapoartele și istoricul medical al pacientului, precum și alte informații pe care trebuie să le cunoască un medic primar, de a îmbunătăți prognosticul unui pacient cu fibrilație atrială.

În cadrul IMPACT-AF au participat aproximativ 1.000 de pacienți cu fibrilație atrială și 200 de medici. Participanții au fost repartizați într-un grup de studiu, cei care urmau să folosească tehnologia CDSS, și un grup de control, pacienți tratați în mod standard. Medicii la rândul lor au fost împărțiți în două grupuri, cei care urmau să monitorizeze grupul de studiu, fiind instruiți în utilizarea sistemului.

Oamenii de știință au urmărit două direcții principale: apariția episoadelor cardiovasculare neprevăzute, care necesitau spitalizare și posibila apariție a accidentului vascular cerebral, procesul de îngrijire și tratament, calitatea vieții și costurile aferente unui astfel de eveniment. Chiar dacă sistemul nu a avut un efect semnificativ în detectarea episoadelor cardiovasculare, totuși, numărul acestora a scăzut în cadrul grupului care a folosit această tehnologie.

Sistemele de asistență în luarea deciziilor clinice sunt sisteme inteligente, care digitizează și operează pe baza diverselor ghiduri medicale, metode clinice și algoritmi care să asigure funcții personalizate, rapide și eficiente. Tehnologia utilizată în cadrul IMPACT-AF s-a folosit de o aplicație software, la care pacientul avea acces, aplicație accesibilă de pe smartphone sau calculator. Aplicația le permitea pacienților să-și introducă și monitorizeze datele clinice, precum pulsul, tensiunea etc, date care urmau să fie verificate de către medici, prin intermediul aceluiași software.

Citește și: