#AHA18. Consumul de nuci poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase

  • Health literacyConsumul zilnic de nuci, precum cele braziliene, poate preveni creșterea în greutate și aduce multe alte beneficii cardiovasculare, conform a două studii preliminare prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

Nucile sunt văzute ca alimente bogate în grăsimi și calorii, deci multe persoane ezită să le considere o gustare sănătoasă, dar de fapt acestea sunt asociate cu un nivel ridicat de bunăstare și contracarează creșterea în greutate”- Dr. Xiaran Liu, prim autor și cercetător asociat al departamentului de nutriție a Școlii de Sănătate Publică Harvard, din Boston, Massahusetts.

Primul studiu a arătat că consumul de nuci și arahide, în locul alimentelor cu valoare nutrițională scăzută, are efecte benefice pe termen lung asupra greutății corporale, fiind asociat cu un risc scăzut de obezitate sau creștere în greutate la 4 ani. Au fost urmăriți profesioniști medicali (peste 100.000 de participați, atât femei cât și bărbați) care au fost evaluați cu ajutorul unor chestionare.

abonare

„O dată ce persoanele ajung la maturitate, încep să crească gradual în greutate cu aproximativ 0,45kg pe an,[…] în mai mult de 20 ani se acumulează un surplus considerabil de masă corporală. Adăugarea a 28g de nuci în dietă, în locul unor alimente mai puțin sănătoase– precum carnea roșie sau procesată, cartofi prăjiți sau gustări cu conținut mare de zahăr- poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate asociate cu înaintarea în vârstă și reduce riscul evenimentelor cardiovasculare asociate cu obezitatea ”- Dr. Liu.

aha18-mix-nuci-braziliene-divider-studii
Copyright: American Heart Association

Al doilea studiu a arătat că prin consumul nucilor braziliene se realizează o creștere a senzației de plenitudine și o stabilizare a răspunsului glicemic și insulinemic.

„Studiul nostru dă ocazia cercetătorilor și clinicienilor să considere beneficiul posibil pe care nucile braziliene îl pot aduce în scăderea riscului de obezitate și diabet, prin menținerea sațietății și a unui nivel sănătos al glicemiei”- Mee Young Hong, autor principal, Profesor al Școlii de Științe Nutriționale și ale Exercițiului fizic, al Universității de Stat din San Diego, California.

Studiul a inclus 22 de adulți sănătoși (20 femei și 2 bărbați), cu un index de masă corporală mediu de 22.3. La dieta obișnuită a acestora a fost adăugat fie 36g de covrigei fie 20g de nuci braziliene (având conținut caloric și de sare similar).

Nucile braziliene sunt unul din alimentele cu cel mai mare conținut de seleniu, un mineral care a fost asociat în studii anterioare cu îmbunătățiri ale răspunsului glicemic și insulinemic. Diabeticii și prediabeticii fie nu au niveluri suficiente de insulină, fie nu răspund corespunzător la aceasta, ceea ce duce la o creștere a glicemiei.

Citește și: