#AHA18. Ghidul de management al colesterolului în boala cardiovasculară. Care sunt condițiile de inițiere a tratamentului?

  • Health literacy



AHA (American Heart Association) a publicat în cadrul Sesiunilor Științifice 2018 noile norme de management al colesterolului în boala cardiovasculară.

Estimarea riscului de a suferi evenimente cardiovasculare datorate aterosclerozei (ASCVD – atherosclerotic cardiovascular disease) și a riscului de calcifiere coronariană (CAC -Coronary artery calcium) sunt declarate ca fiind esențiale în strategia terapeutică optimă hipocolesterolemiantă.

abonare

Punctele cheie atinse de noul ghid:

  1. Riscul de ASCVD este redus în primul rând prin adoptarea unui regim igieno-dietetic corespunzător. Indiferent de vârstă, prevenția primară constă în stilul de viață sănătos.
  2. Reducerea fracției LDL se recomandă prin terapie cu statine până la doza tolerată maximă pentru a scădea nivelul seric cu ≥50%.
  3. Pentru pacienții cu risc crescut  ASCVD, instituirea tratamentului adițional cu non-statine se face la un prag al LDL de 70 mg/dL (1.8 mmol/L). Riscul crescut include antecedente personale patologice cardiovasculare de cauză aterosclerotică. Se recomandă adiția ezetimibului (inhibitor al absorbției colesterolului la nivelul intestinului subțire) la doza maximă tolerată de statine atunci când nivelul LDL rămâne ≥70 mg/dL (≥1.8 mmol/L).  Dacă nivelul de LDL nu scade, se poate adăuga inhibitor de PCSK9.
  4. Pentru pacienții diabetici cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani și valori LDL-C ≥70 mg/dL (≥1.8 mmol/L), se recomandă începerea terapiei moderate cu statine fără calcularea riscului ASCVD pentru următorii 10 ani. Dacă sunt asociați și alți factori de risc cardiovascular, se recomandă tratamentul maxim tolerat cu statine pentru cei între 50 și 75 cu LDL ≥50%.
  5. Pentru prevenția primară este propus următorul algoritm de stratificare a riscului aterosclerotic:
Preventie primara ghid colesterol AHA18
Preventie primara ghid colesterol AHA18

Lipsa certitudinii tipului de strategie de tratament indică măsurarea gradului de calcifiere la nivel coronarian (CAC). Pentru un scor CAC mai mare de 100, este indicată instituirea tratamentului cu statine.

Stratificare risc colesterol AHA18
Stratificarea riscului și conduita terapeutică

Riscul ASCVD este calculat cu ajutorul PCE (Pooled Cohort Equations) care include cel puțin 5 studii prospective efectuate la nivelul unei comunități. Sunt urmărite atât evenimentele cardiovasculare de tip infarct miocardic acut, creșterea tensiunii arteriale, cât și comportamentele precum fumatul și regimul alimentar nesănătos.

Calcifierea arterelor coronariene (CAC) este un indicator pentru riscul cardiovascular calculat cu ajutorul unei investigații de tip CT, fără substanță de contrast. Un risc CAC = 0 corespunde unui pacient asimptomatic, care are un risc minim de evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic. Un scor CAC ≥ 100 corespunde unui risc crescut de evenimente cardiovasculare în următorii 2 până la 5 ani.

Colesterolului total este indicat să aibă o valoare sub 200 mg/ dl. Profilul lipidic complet cuprinde investigarea tutror fracțiilor: HDL (high density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein) și VLDL (very low density lipoprotein). Hipercolesterolemia reprezintă creșterea cantității de colesterol din sânge și determină, în timp, apariția aterosclerozei. Prevenția primară și secundară pentru controlul colesterolului, mai ales a fracției LDL, este importantă pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare.

Citește și: