#AHA18. Trecerea la ora de vară crește numărul de internări pentru fibrilație atrială

  • Cardiologie



Corelația între trecerea la ora de vară și incidența fibrilației atriale (FiA) este un alt efect nociv al acestei practici, conform unui nou studiu prezentat în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018. Trecerea la ora de vară a fost asociată în studii anterioare și cu scăderea calității somnului, cu creșteri ale accidentelor rutiere, ale accidentelor vasculare cerebrale și ale infarctului miocardic.

aha18-daylight-savings-time
Țări care folosesc sistemul cu oră de vară și de iarnă (albastru și portocaliu, gri țări care au renunțat la acest sistem). Sursă

În perioada de luni până joi, care urmează trecerii la ora de vară (care implică „pierderea” unei ore de somn) au fost înregistrate mai multe internări pentru FiA pe zi, comparativ cu media anuală pentru aceleași zile (3,31 vs. 2,56). În cazul trecerii la ora de iarnă, nu a fost observată o schimbare o numărului de internări.

abonare
aha19-grafic-ora de vara-fia-internari
Numărul de internări pentru FiA, în funcție de zi: medie anuală (în verde), după trecerea la ora de vară (în galben) (sursă: AHA).

Cercetătorii au examinat înregistrările a 6.300 de pacienți adulți internați pentru FiA în Centrul Medical Montefiore, în perioada 2009-2016.

Despre FiA

Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm, Societatea Europeană de Cardiologie estimând că până în 2030 aproape 17 milioane de persoane vor fi afectate numai în Uniunea Europeană. Riscul de mortalitate este de 1,5 – 2 ori mai mare pentru pacienții diagnosticați cu fibrilație atrială. Principalele complicații sunt reprezentate de embolie, accident vascular cerebral și insuficiență atrială.

Citește și: