Site icon Raportul de gardă

Alăptatul exclusiv la sân în primele 3 luni de viață, asociat cu reducerea riscului de leucemie la copil

Alăptarea exclusiv la sân timp de cel puțin 3 luni ar putea reduce semnificativ riscul de cancer pediatric, în special de leucemie limfoblastică acută cu precursori de celule B (ALL), cea mai comună formă de cancer la copii. Concluzia aparține unui studiu care a inclus peste 300.000 de copii din Danemarca. Studiul este publicat în JAMA Pediatrics.

Alăptarea la sân este de mult timp recunoscută pentru numeroasele beneficii pe care le aduce pentru sănătatea mamei și copilului, dar rolul în prevenirea cancerului a fost evidențiat abia recent. Conform autorilor, deși studii anterioare de tip caz-control au sugerat efectele protectoare ale alăptării împotriva cancerelor infantile, în special ALL (risc cu 20% mai scăzut), studiul actual oferă date mai solide, datorită design-ului de studiu de cohortă care minimizează erorile inerente studiilor caz-control.

Au fost incluse date din Registrul Național Danez de Sănătate Infantilă, urmărind copiii născuți între ianuarie 2005 și decembrie 2018. Sănătatea le-a fost monitorizată de la vârsta de un an până la 15 ani.

Actul de alăptare și componentele nutritive ale laptelui matern pot contribui la sistemul imunitar al unui copil în curs de dezvoltare în multiple feluri. Mecanismul protector ar putea fi legat de rolul alăptării în modelarea microbiomului intestinal al sugarului și dezvoltarea sistemului imunitar.

Un microbiom intestinal optim, îngrijit prin alăptare, ar putea proteja împotriva răspunsurilor imune dereglate despre care se crede că declanșează ALL cu precursori de celule B. Această formă de leucemie, ca multe cancere infantile, se consideră că începe cu mutații genetice chiar înainte de naștere, factorii de mediu și răspunsurile imune jucând un rol critic în dezvoltarea sa.

În ciuda acestor descoperiri legate de protecția față de cancerele hematologice, studiul nu a găsit o asociere semnificativă între durata alăptării și riscul altor tipuri de cancere infantile, cum ar fi cele care afectează sistemul nervos central sau tumori solide. Această specificitate în efectele protectoare ale alăptării subliniază complexitatea etiologiei cancerului și multitudinea de factori care pot influența riscul de cancer.

Implicațiile studiului pentru sănătatea publică sunt semnificative, evidențiind alăptarea ca un factor potențial esențial în strategiile de prevenire a cancerulu, în contextul în care incidența cancerului în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani în Europa este de 1 la fiecare 350 de copii, cancerul fiind cauza numărul unu de deces legat boli în rândul copiilor.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin mecanismele biologice din spatele acestei asocieri și pentru a explora potențialul alăptării ca măsură de prevenție împotriva altor tipuri de cancere infantile. Acest studiu se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care susțin beneficiile pentru sănătate ale alăptării, deschizând și noi căi pentru cercetarea în prevenția cancerului.

Pe măsură ce oamenii de știință continuă să dezlege interacțiunile complexe între dietă, sistemul imunitar și cancer, rolul alăptării în prevenția bolilor va deveni probabil un domeniu din ce în ce mai important de studiat.

Citește și:

Exit mobile version