STUDIU: Doar 29% dintre cazurile de melanom sunt asociate cu alunițe preexistente pe corp
O echipă condusă de dr. Riccardo Pampena a analizat 20.126 de cazuri de melanom și a concluzionat că majoritatea alunițelor nu sunt un posibil indicator al cancerului de piele de acest tip.
Contrar opiniei publice, doar 29,1% dintre cazurile de melanom au fost asociate cu alunițe preexistente pe corpul pacientului. Așadar, 70,9% dintre cazurile de melanom studiate au apărut în lipsa acestora.
„Fiecare caz de melanom are șanse cu 64% mai mari să fie de novo (nou apărut), decât asociat cu alunițe”, au concluzionat autorii studiului.
De asemenea, pacienții care au dezvoltat cancer de piele din cauza unor alunițe preexistente au fost, în medie, cu 4,9 ani mai tineri decât cei care au suferit de boală în lipsa acestora.

Sursa: unitedwefightcancer.org
Cu toate acestea, cercetătorii sfătuiesc populația să investigheze orice leziune nou apărută pe piele:
„Este extrem de important să conștientizăm faptul că majoritatea cazurilor de melanom sunt de novo, dar trebuie să afirmăm că leziunile noi pe pielea pacientului ar trebui tratate cu suspiciune. Atât pacienții, cât și medicii ar trebui să cerceteze pielea cu atenție” – dr. Caterina Longo, Universitatea din Modena.
Cercetarea a fost publicată online pe 29 august, pe site-ul Journal of the American Academy of Dermatology. Echipa dr. Riccardo Pampena a analizat informațiile rezultate în urma a 38 de studii pe tema melanomului.
Alte articole relevante:
Planul FDA de a aproba medicamente oncologice bazate pe biomarkeri, nu pe localizarea tumorii
Nivolumab, eficiență dovedită pentru multiple tipuri de cancer