AMLI 2018. Impactul implicării familiei, a mediului intraspitalicesc și a empatiei cadrelor medicale asupra stării de sănătate a pacientului

  • Health literacy



Protejarea drepturilor pacientului și plasarea acestuia în centrul actului medical au devenit în ultimii ani chestiuni de mare însemnătate și necesitate. În cadrul Athens Medical Leadership and Innovation Conference, a fost evidențiată importanța unei abordări personalizate prin strânsă cooperare a echipei medicale cu familia pacientului, prin integrarea acesteia în toate etapele de tratament: înainte, în timpul și post spitalizare.

Practica medicală centrată pe pacient și pe familia acestuia reprezintă îngrijirea planificată, furnizată, gestionată și îmbunătățită continuu prin intermediul unui parteneriat activ cu pacienții și familiile acestora, în vederea asigurării integrității stării de sănătate, a preferințelor și a valorilor pacienților. National Academy of Medicine, în colaborare cu Planetree a realizat un studiu ce susține ingrijirea centrata pe pacient si familie, corelând această abordare cu multiple beneficii.

abonare

Pacienții și familiile acestora pot contribui în mod real la îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Participarea lor ca membrii activi ai propriei echipe de îngrijire reprezintă o componentă esențială a siguranței asistenței medicale și a reducerii numărului de reinternări. Îngrijirea medicală centrată pe pacient și familie stă la baza unor servicii medicale mai eficiente, determinând o experiență mai bună a pacientului, cu un cost mai mic. Un număr tot mai mare de studii arată că implicarea membrilor familiei pacientului conduce la un management mai eficient al bolii și la reducerea necesității de a apela la serviciile medicale. Aceste studii au demonstrat beneficii cuantificabile ale îngrijirii centrate pe pacient, cu un impact pozitiv asupra satisfacției pacientului, duratei de ședere în spital și a costului pe caz.

Impactul implicării familei în îngrijirea pacientului

Implicarea familiilor pacienților spitalizați în activitățile de îngrijire medicală îmbunătățește starea pacienților prin:

  • Un management mai bun al durerii
  • O calitate îmbunătățită a somnului
  • Încredere de sine crescută
  • Tranziție mai ușoară a pacienților către casă

Impactul vizitelor la spital

  • Într-un studiu ce a analizat beneficiile vizitelor nelimitate a pacienților internați, 88% dintre familii au declarat ca acest lucru a avut un impact pozitiv asupra pacientului, iar anxietatea acestora a fost redusa cu 65%.
  • Prezența familiei în camera de gardă a spitalului a scăzut stresul psihologic, atât al pacienților, cât și al familiilor acestora.
  • Prezența familiei în mediul clinic este cunoscută ca factor ce determină îmbunătățirea deciziilor medicale, îngrijirea mai bună a pacientului și comunicarea cu membrii de familie.
  • Nu există dovezi ce ar sugera rezultate negative ca urmare a implicarii familiilor pacientilor și, de asemenea, nu există studii care să arate că vizitele ar produce vreun impact negativ asupra stării pacienților.

Avand în vedere toate acestea, trebuie luate în considerare câteva practici ce promovează implicarea pacientului și a familiei acestuia în actul medical:

  • Eliminarea restricțiilor vizitării pacienților internați (bazate pe vârstă, tipul relației și numărul de persoane), pacientul fiind cel care decide cine și când îl vizitează
  • Includerea familiei în echipa de asistență medicală, pentru a ajuta la hrănire, schimbarea pansamentelor și alte activități de rutină, în vederea pregatirii externării.

Impactul mediului intarspitalicesc asupra stării de sănătate

Mediul clinic stresant, la care se adaugă alți factori ce țin de pacient (vârsta, bolile cronice, factorii psihologici, stadiul și gravitatea bolii, starea generală de sănătate) au un impact negativ major asupra calității vieții pacientului, ducând adesea la înrăutățirea simptomelor acestuia. Acest fenomen este cunoscut sub numele de sindrom post-spitalicesc. Mediul intraspitalicesc crește riscul pacienților de a suferi din numeroase cauze:

  • Întreruperi ale somnului
  • Zgomote și lumini puternice
  • Limitări ale mobilității
  • Restricții alimentare
  • Stimuli dureroși
  • Incertitudine

Toate acestea ar pute fi evitate, iar specialiștii propun crearea unui mediu mai prietenos cu pacienții prin:

  • Gruparea activităților de noapte ale personalului, oferirea de dopuri de urechi, măști pentru ochi și generarea de zgomot alb
  • Reevaluarea restricțiilor inutile în privința alimentației
  • Ore de liniște
  • Lumini ce se pot regla în intensitate
  • Afișarea programului zilnic al pacienților și raportul pe ture al personalului

Impactul empatiei cadrelor medicale asupra stării de sănătate a pacientului

  • Relațiile bazate pe empatie pot crește implicarea pacienților în actul medical și îmbunătăți starea de sănătate a acestora.
  • Studiile arată că abilitatea de empatizare poate fi îmbunătățită prin diverse training-uri.
  • Măsura în care un spital recompensează actele de compasiune și încurajează empatizarea este asociată cu o evaluare mai bună a spitalului de către pacienți și chiar recomandarea acestuia.

Un sumar recent al unor studii clinice a arătat că modul în care se comportă medicii poate avea un impact major asupra sănătății pacienților. Acest impact a fost mai mare comparativ cu efectele unei doze de aspirina sau statine pentru scăderea colesterolului în vederea prevenirii unui atac de cord. Un studiu a demonstrat ca medicii chirurgi care sunt nepoliticoși cu pacienții prezintă o rată mai mare de complicații chirurgicale: din 32.125 de participanți la studiu, pacienții ai căror chirurgi au în istoric un număr mare de plângeri și reclamații au avut un risc crescut de complicații medicale. De aceea, eforturile de promovare a siguranței pacienților ar trebui să continue în direcția perfecționării comunicarii dintre chirurgi și pacienți, familiile acestora și alte cadre medicale.

Despre Athens Medical Group

Athens Medical Group a fost înființat în 1984 de către Dr. G. Apostolopoulos, cu scopul de a deveni o instituție medicală de prim rang la nivel mondial. Astăzi, AMG este una dintre cele mai bune grupuri medicale europene, ale căror spitale funcționează în conformitate cu cele mai stricte criterii de calitate internaționale. Servind viziunea fondatorului său, Athens Medical Group a organizat cea de-a doua ediție a Athens Medical Leadership and Innovation Conference, la Atena, în perioada 23-25 ​​noiembrie 2018.

Citește și: