#ADA2020. Neurostimularea electrică medulară cu frecvență înaltă reduce semnificativ durerea refractară din neuropatia diabetică

  • Diabet



Neurostimularea medulară (spinal cord stimulation – SCS) cu o frecvență de 10 kHz în neuropatia diabetică periferică ameliorează durerea și reduce tulburările de sensibilitate superficială. Rezultatele studiului SENZA-PDN au arătat că neurostimularea medulară este eficientă la pacienții diabetici refractari la tratamentul convențional pentru neuropatia diabetică. Datele au fost prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet, ADA2020.

ADA2020 ADAgoesVirtual Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet
Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet se află la cea de-a 80-a ediție, însă prima care se desfășoară integral în mediul online.

Studiul prospectiv, multi-centric, SENZA-PDN a inclus 216 de pacienți diagnosticați anterior cu polineuropatie diabetică, cu un scor VAS (Visual Analogue Scale) al durerii mai mare de 5, din maximul de 10 și cu un IMC (Indice de Masă Corporală) mai mic de 45. Criteriile de includere în studiu nu au ținut cont de debutul diabetului sau de durata manifestărilor neuropatice, cel mai important aspect fiind lipsa de răspuns la tratamentele convenționale pentru durerea neuropată. Prin stimularea medulară cu o frecvență înaltă, de 10 kHz la nivel T8-T11, s-a obținut diminuarea durerii din polineuropatia diabetică.

abonare

Obiectivele cercetătorilor au fost stabilirea profilului de siguranță al neurostimulării medulare și eficiența acestei proceduri, obiectivată prin diminuarea durerii în scala VAS și prin ameliorarea sensibilității termoalgice. Rezultatele obținute au fost următoarele:

  • 77% dintre pacienți au înregistrat o ameliorare a durerii în primele 3 luni de neurostimulare medulară, comparativ cu doar 5% dintre cei care au primit tratament convențional;
  • în grupul de neurostimulare medulară, scorul VAS pentru durerea neuropată la nivelul membrelor inferioare a scăzut de la o medie de 7,6 la 2,4 în prima lună și la 1,7 după 3 luni.
Ameliorare durere polineuropatie diabetica scor VAS ada20
Rezultatele studiului SENZA-PDN: Pacienții din grupul de neurostimulare electrică medulară au înregistrat o scădere de 5,9 unități pe scala VAS a durerii în 3 luni de tratament.

Autoarea studiului, dr. Erika Petersen, director al departamentului de neurochirurgie din cadrul Universității de Medicină Arkansas, Little Rock, SUA, explică impactul studiului în practica medicală:

“SENZA-PDN este cel mai mare studiu randomizat care evaluează eficiența neurostimulării medulare în durerea din polineuropatia diabetică. Deși nu a fost un studiu comparativ, datele sugerează o reală ameliorare a durerii la acești pacienți. Rata de succes pentru stimularea medulară a fost de aproximativ 94%, cu o reducere semnificativă a scorului VAS în primele 3 luni. Sperăm că vom putea demonstra în continuare o îmbunătățire susținută și la 24 de luni.”

Sensibilitate termoalgica diabet neuropatie ada20
Rezultatele studiului SENZA-PDN: Pacienții din grupul de neurostimulare electrică medulară au raportat cu ameliorare a sensibilității superficiale în proporție de 72%, comparativ cu doar 7% în grupul de control.

În ceea ce privește ameliorarea tulburărilor de sensibilitate, 72% dintre participanții din grupul de neurostimulare medulară au înregistrat un increment în sensibilitatea termoalgică, care în mod patologic este diminuată considerabil în neuropatia diabetică. Dr. Petersen a declarat că îmbunătățirea calității vieții pentru acești pacienți a fost cuantificată și prin ameliorarea funcțională.

Neuropatie diabetică test mers 6 min ada20
Rezultatele studiului SENZA-PDN: Pacienții din grupul de neurostimulare electrică medulară au parcurs o distanță cu 17% mai mare la testul de 6 minute de mers

“Prin comparație cu tratamentul convențional, neurostimularea medulară a contribuit și la funcția ambulatorie. Participanții din grupul de test au reușit să parcurgă o distanță cu 17% mai mare la testul de mers de 6 minute,” a explicat dr. Petersen.

Aprecierea subiectivă a pacienților a fost de asemenea, în favoarea neurostimulării medulare. 67% dintre participanții din grupul de test au afirmat că se simt mult mai bine, comparativ cu doar 2% din grupul de terapie convențională. Autoarea studiului subliniază de asemenea faptul că profilul de siguranță al stimulării electrice a măduvei spinării este unul satisfăcător. Rata de infecție a fost de 1,8% în grupul de test, ceea ce este congruent cu studiile efectuate global care includ pacienți diabetici. De asemenea, au fost raportate 19 evenimente adverse dintre care 2 cotate ca fiind de gravitate mare.

Ce este neurostimularea electrică medulară?

Neurostimularea electrică medulară sau stimularea măduvei spinării (SCS) presupune modularea transmiterii durerii la nivelul sistemului nervos central și reprezintă una dintre tehnicile de neurostimulare utilizate în practica medicală pentru tratamentul durerii neuropate. Transmiterea impulsului la nivel neuronal implică, în mod fiziologic, o traducere a stimulului în impuls electric. Prin aplicarea externă de curent electric, această transmisie a durerii poate fi alterată. Există multiple centre care pot fi utilizate în modularea transmiterii durerii prin stimulare electrică și în consecință au fost dezvoltate mai multe tipuri de proceduri:

  • stimularea electrică nervoasă transcutanată (TENS);
  • stimularea nervoasă periferică (PNS);
  • stimularea rădăcinei nervoase (NRS);
  • stimularea măduvei spinării (SCS);
  • stimularea cerebrală profundă (DBS);
  • stimularea epidurală a cortexului motor (MCS);
  • stimularea repetitivă magnetică transcraniană (rTMS).

Neurostimularea medulară constă în introducerea unor electrozi în spațiul epidural posterior al măduvei toracice sau cervicale la un nivel rostro-caudal potrivit acuzelor pacientului. La nivelul implantării electrozilor se aplică stimuli electrici ce interferă cu percepția durerii cronice a pacienților, astfel încât aceștia raportează o diminuare în intesitatea durerii.

Stimulare electrica spinala durere neuropata
Tehnica stimulării electrice la nivelul măduvei spinării diminează transmiterea durerii neuropate.

Tratamentul farmacologic sau fizioterapeutic al polineuropatiei diabetice este deseori insuficient, mai mult de jumătate dintre cei diagnosticați devenind refractari la terapia medicamentoasă. Neurostimularea electrică are un istoric cu multiple reușite atât în tratamentul durerii refractare, cât și în alte patologii precum: boala Parkinson, distonia, tulburarea obsesiv-compulsivă, fiind testată și la cei epileptici sau migrenoși.

Citește și: