#ADA2020. Monitorizarea continuă a nivelului glicemic cu ajutorul sistemului FreeStyle Libre conduce la o scădere cu 52% a internărilor din cauza cetoacidozei

  • Medicina digitală



Un sistem bazat pe senzori, pentru monitorizarea nivelului de glucoză, a demonstrat implicații semnificative în ceea ce privește frecvența internărilor datorate cetoacidozei diabetice. După numai 5 luni de utilizare acesta a reușit să conducă la o scădere substanțială a cazurilor de pacienți cu diabet internați din cauza dezvoltării cetoacidozei.

FreeStyle Libre a fost testat în rândul pacienților cu diabet, rezultatele indicând o scădere cu 52% a ratei de spitalizare asociate cu cetoacidoza în cadrul persoanelor cu diabet de tip 1 și o scădere cu 47% în cadrul persoanelor cu diabet de tip 2.

abonare

Utilizarea sistemului FreeStyle Libre a fost urmărită în cadrul unui mare studiu retrospectiv, RELIEF, rezultatele acestuia fiind prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Amerciane de Diabet, #ADA2020.

ADA2020 ADAgoesVirtual Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet
Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet se află la cea de-a 80-a ediție, însă prima care se desfășoară integral în mediul online.

Desfășurarea studiului

Scopul studiului RELIEF a fost de a observa ce implicații poate avea un sistem de monitorizare glicemică precum FreeStyle Libre asupra frecvenței internărilor generate de cetoacidoza diabetică. Acesta a reunit peste 33.200 de pacienți cu diabet de tip 1 și aproximativ 41.000 de pacienți cu diabet de tip 2, participanții fiind monitorizați cu un an înainte de utilizarea sistemului, în timpul utilizării acestuia și la un an după încetarea utilizării.

 „Studiul a demonstrat o reducere dramatică în rata spitalizării din cauze cetoacidozice în rândul pacienților cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2 – în special în cazul persoanelor care nu utilizaseră până atunci sisteme de monitorizare a glicemiei. De asemenea, studiul încurajează utilizarea modalităților de monitorizare glicemică, precum sistemul FreeStyle Libre, pentru pacienții care se află la risc de a dezvolta complicații precum cetoacidoza diabetică” – afirmă autorul principal al studiului Dr. Ronan Roussel, PhD, șeful departamentului de endocrinologie, diabet și nutriție din cadrul Hôpital Bichat, Fédération de Diabétologie, AP-HP, Paris, France.

Principalele date care au reieșit din studiu:

  • O scădere a frecvenței internărilor din cauza cetoacidozei diabetice cu 52% în rândul pacienților cu diabet de tip 1, respectiv 47% în rândul pacienților cu diabet de tip 2;
  • O scădere a frecvenței internărilor din cauza cetoacidozei diabetice cu 60% în rândul pacienților cu diabet de tip 1, care nu utilizaseră niciun instrument de monitorizare a glicemiei în anul precedent, respectiv 51% în rândul pacienților cu diabet de tip 2;
  • O scădere a frecvenței internărilor din cauza cetoacidozei diabetice cu 59% în rândul pacienților cu diabet de tip 1, care utilizaseră modalități de testare a nivelului glicemic, respectiv 52% în rândul pacienților cu diabet de tip 2;
  • Rezultate semnificative observate în rândul persoanelor care erau tratate cu multiple injecții zilnice, precum și în rândul celor care utilizau infuzia continuă de insulină.
Rezultatele studiului RELIEF prezentat în cadrul ADA2020
Studiul RELIEF a reunit pacienți cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2, aceștia fiind monitorizați cu un an înainte de utilizarea sistemului FreeStyle Libre, în timpul utilizării acestuia și la un an după încetarea utilizării.

Participanții au beneficiat de acest sistem de monitorizare a nivelului glicemic timp de 5 luni, între august și decembrie 2017. Rezultatele studiului au înregistrat scăderi semnificative în frecvența de internare, atât pentru pacienții care folosiseră anterior și alte astfel de dispozitive, dar mai ales pentru cei care nu utilizaseră cu un an în urmă vreo metodă de monitorizare a glicemiei.

Rezultate bune au fost obținute și în cazul persoanelor care primeau drept tratament multiple injecții zilnice, dar și în cazul celor care beneficiau de infuzia continuă de insulină.

Cum funcționează FreeStyle Libre?

FreeStyle Libre este un sistem de monitorizare continuă a glucozei, construit pe baza unor senzori. Aceștia sunt calibrați din fabrică și poate funcționa precis și sigur pentru mai bine de 2 săptămâni. Dispozitivul oferă informații despre nivelul curent al glicemiei utilizatorului, precum și despre „trendurile” în modificarea acestuia în timp.

Monitorizarea glicemiei cu ajutorul dispozitivului FreeStyleLibre
Sursă imagine – https://freestylelibre.co.uk/

Spre deosebire de metodele clasice de monitorizare a glucozei, acest dispozitiv măsoară nivelul glicemic la nivelul fluidului interstițial al țesutului subcutanat. Printre avantajele caracteristice FreeStyle Libre, se numără:

  • atașarea rapidă și simplă;
  • monitorizarea rapidă și precisă, la fiecare 15 minute;
  • monitorizarea nivelului glicemic inclusiv în timpul somnului;
  • stocarea datelor de către senzor pentru 8 ore;
  • stocarea datelor de către cititor pentru 90 de zile;
  • poate fi utilizat și în timpul efectuării activităților sportive, inclusiv în timpul înotului.

De asemenea, este conectat la o aplicație mobilă care permite stocarea datelor pacientului, precum și distribuirea acestora cu medicul specialist. Mai mult decât atât, aplicația permite introducerea informațiilor legate de alimentația utilizatorului, cât și date legate de tratamentul folosit.

Tehnologia în lupta cu diabetul

Deși a fost observat faptul că, în ciuda avansurilor tehnologice și apariției noilor terapii, pacienții tineri cu diabet nu reușesc să atingă țintele recomandate pentru nivelul glicemic, componenta tehnologică reprezintă în continuare un aliat de nădejde.

Tot în cadrul #ADA2020 a fost prezentat un studiu care demonstrează importanța utilizării telemedicinei, mai precis a componentei de telemonitorizare, în cazul pacienților cu diabet de tip 2, slab controlat, care locuiesc în mediul rural și au acces limitat la servicii medicale de specialitate.

Telemedicina utilizată în diabetul de tip 2 #ADA20
Accesul limitat la informațiile legate de managementul diabetului poate reprezenta un adevărat pericol pentru pacienții din zonele rurale.

De asemenea, oamenii de știință au atras atenția și asupra schimbării pe care o pot realiza platformele online dedicate, în educarea și sprijinirea pacienților cu diabet.

Citește și: