#AHA18.Terapia cu metotrexat în doze mici nu scade semnificativ riscul de evenimente cardiovasculare

  • Health literacy



Tratamentul inflamației asociată aterotrombozei ar putea determina reducerea evenimentelor cardiovasculare de tip infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC). Totuși, administrarea de metotrexat (MTX – antimetabolit imunosupresor) în doză mică, 15 – 20mg săptămânal, nu reduce semnificativ nivelul de PCR (Proteina C Reactivă- marker al inflamației în organism), interleukină 1β sau interleukină 6, conform datelor publicate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an.

Studiul randomizat, dublu-orb CIRT (Cardiovascular Inflammation Reduction Trial) a inclus 4.786 de participanți cu antecedente de infarct miocardic sau boală coronariană multivasculară, care asociază diabet tip II sau sindrom metabolic. Grupul de tratament a primit metotrexat 15mg inițial, doza fiind mărită ulterior, administrat o dată pe săptămână. Atât grupul de tratament cât și cel de placebo au primit 1mg acid folic (vitamina B9) zilnic. Participanții au fost urmăriți timp de 2,3 ani și testați periodic pentru nivelurile serice de PCR (Proteina C Reactivă), interleukină 1β și interleukină 6.

abonare
Rolul interleukinelor în procesul inflamator
Rolul interleukinelor în inflamația vasculară – sursa AHA

Rezultatele studiului nu au arătat o diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul de placebo și grupul de tratament. Incidența evenimentelor cardiovasculare a fost de:

  • 4,13 cazuri la 100 persoane-ani în grupul de MTX;
  • 4,31/100 persoane-ani în grupul de placebo.
Rolul interleukinelor în procesul inflamator
Incidența evenimentelor cardiovasculare – sursă AHA

Utilitatea anticorpilor monoclonali anti interleukină-1β în reducerea riscului de evenimente cardiovasculare a determinat startul unor studii precum CIRT. Imunosupresoarele precum MTX reprezintă potențiale terapii cost-eficiente în reducerea nivelului de inflamație.

Citește și: