#AHA18. Sistemul mWellcare îmbunătățește aderența la tratament în cazul pacienților hipertensivi și diabetici

  • Medicina digitală



Utilizarea unui sistem de tipul mHealth poate avea un impact benefic în tratamentul pacienților cu diverse condiții medicale. Un studiu recent, realizat în India, a evaluat eficiența unui astfel de sistem (mWellcare), obținând rezultate favorabile în ceea ce privește aderența la tratament și sănătatea mintală, în cazul pacienților cu hipertensiune și diabet.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de un an, timp în care oamenii de știință au urmărit două direcții de cercetare: modificările apărute în valorile tensiunii sistolice și ale hemoglobinei glicate (HbA1c), precum și cele întâlnite în sănătatea mintală a pacienților (spre exemplu gradul de depresie), aderența la tratament și alte efecte caracteristice condiției medicale.

abonare
Sursă imagine: heart.org

Rezultatele au arătat modificări semnificative în aderența la tratament și situația psihologică a pacienților care au utilizat sistemul mWellcare, comparativ cu datele observate în cadrul grupului care a primit standardul de tratament. Informațiile au fost dezbătute în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an.

Desfășurarea studiului

Sistemul mWellcare utilizează o tabletă și o aplicație specială pentru Android care documentează și stochează dosarele medicale ale pacienților și le oferă recomandări personalizate în funcție de profilul medical și nevoile pe care le au.

Au fost incluși aproximativ 3.700 de pacienți cu hipertensiune sau diabet, din 40 de centre de spitalizare din India. Dintre aceștia 49,7% aveau hipertensiune, 35,4% diabet și 14,9% ambele afecțiuni. În total, numai 89,9% din numărul total de participanți au completat întregul studiu.

Sursă imagine: pexels.com

În grupul de studiu, cel în care s-a utilizat tehnologia mWellcare, pacienții au primit notificări și SMS-uri săptămânale pentru a le aminti să-și ia medicația sau să meargă la spital pentru follow-up. Conform rezultatelor finale, acest lucru a avut un impact pozitiv asupra nivelului de aderență la tratament. Mai mult decât atât, asistentele le-au oferit participanților sfaturi legate de stilul de viață, pe baza recomandărilor făcute de sistemul mWellcare.

La finalul perioadei de urmărire s-a înregistrat o scădere semnificativă în nivelul tensiunii sistolice și HbA1c, în ambele grupuri, însă nicio diferență semnificativă între participanții care au utilizat mWellcare și cei care au abordat standardul de tratament. În ceea ce privește sănătatea mintală a pacienților, grupul de studiu a înregistrat rezultate îmbunătățite.

Citește și: