Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

#ASCO2017: Medicina translațională pentru viitorul terapiei imuno-oncologice

mm
05 Iun 2017
550 Views

În timpul  #ASCO2017 , compania farmaceutică Bristol-Myers Squibb (BMS) a prezentat într-un eveniment media viziunea acesteia despre viitorul terapiei cancerului, subliniind necesitatea unei strânse colaborări între diferite centre de cercetare științifică din toată lumea.

“Soluția pentru puzzle-ul cancerului nu va veni de la un singur cercetător sau de la o singură echipă. Va veni dintr-un efort al colaborării întregului domeniu” , spune Dr. Tom J. Lynch Jr, director științific la Bristol-Myers Squibb

Conform BMS, colaborarea dintre diferite centre de cercetare științifică, instituții guvernamentale și alti parteneri din industrie ar putea fi cheia spre descoperirea următoarei generații de compuși imumo-oncologici.

BMS este implicat în mod activ în cercetarile privind medicina translaționala cu scopul de a înțelege biologia tumorală  și de a identifica acei pacienți care pot beneficia cu succes de tratament imuno-oncologic. Medicina translațională constă în analizarea probelor clinice și a modelelor preclinice pentru a putea permite o cercetare clinică mai aprofundată în domeniul științific.

Colaborarea BMS cu diferite companii a condus la obținerea unor rezultate promițătoare în domeniul imuno-oncologiei și a medicinei translaționale. În acest sens s-a dezvoltat Rețeaua internațională de imuno-oncologie (II-ON) formată din cercetători din 15 centre de cercetare științifică proveniți din diferite părți ale lumii: Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia, Australia, etc. Principale aspecte care au stat la baza acestei colaborări au vizat descoperirea de noi terapii imuno-oncologice, studierea mecanismelor dobândirii rezistenței tumorale, dar și identificarea acelor grupuri de pacienți la care administrarea noilor combinații terapeutice poate avea rezultate sporite prin creșterea răspunsului anti-tumoral utilizând mecanisme complementare de acțiune.

Din activitatea II-ON au rezultat numeroase lucrări științifice, fiind în dezvoltare peste 50 de proiecte menite să aducă un răspuns la multe dintre întrebările din acest domeniu.

“Progresele realizate până astăzi în domeniul imuno-oncologiei sunt rezultatul eforturilor combinate ale mai multor oameni de știință, cercetători academici, clinicieni și pacienți care au participat în studiile clinice” – Dr. Tom J. Lynch Jr.

O altă colaborare extrem de importantă este cea cu Institutul Parker Pentru Imunoterapia Cancerului,  unde numeroase echipe interdisciplinare lucrează pentru a răspunde la întrebările-cheie și pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre sistemul imunitar și cancer, astfel încât fiecare pacient să beneficieze de tratamentul potrivit la momentul potrivit.

Cercetătorii continuă să investigheze rolul PD-L1, încărcătura mutațională a tumorilor și semnăturile genetice ale inflamației tumorale, precum și alți biomarkeri cu rol predictiv pentru a anticipa mai bine beneficiile abordărilor actuale și viitoare. În prezent, PD-L1 este unul dintre cei mai cercetați biomarkeri imuni, acesta fiind exprimat atât pe suprafața celulelor sănătoase cât și a celulelor tumorale. Mecanismul de acțiune al PD-L1 constă în inhibarea activării limfocitului T, inhibare realizată prin blocarea receptorului PD-1 de pe suprafața limfocitului T de către PD-L1 exprimat pe suprafața celulei tumorale.

S-a constatat că există o mare variație în ceea ce privește nivelele de expresie ale PD-L1, fapt ce explică de ce în anumite tipuri de cancere, cum ar fi melanomul, cancerul renal și cancerul bronho-pulmonar non-microcelular există o supraexpresie a PD-L1.

Sursă foto:http: www.parkerici.org

Alte detalii despre conferința  Bristol-Myers Squibb găsiți aici: http://viitorul-imuno-oncologiei-cancerele-reci-tumori-calde/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?