#ASCO2017: Pembrolizumab, cele mai importante date din studiile clinice

  • Imuno-oncologia



Pembrolizumab (Keytruda©) reprezintă primul medicament aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul cancerului, în funcție de un marker exprimat de tumoră, și nu în funcție de localizarea cancerului.

Astfel, în funcție de prezența markerului PD-L1, orice pacient poate beneficia de tratament cu pembrolizumab, tumora fiind cel mai des de tip colorectal, endometrial și gastrointestinal, dar uneori și mamar, prostatic, vezical ori tiroidian.

abonare

“Pentru prima oară în istoria oncologiei, un tratament pentru cancer a fost aprobat folosind un biomarker predictiv, pan-tumoral, mai degrabă decât abordând localizarea tumorii. Acesta este un punct de reper în evoluția spre imunoterapie personalizată, oferind pacienților cu tumori dificil de tratat un remediu bazat pe componența genetică a cancerului”, afirmă Dr. Luiz A. Diaz, director al Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Pembrolizumab a fost inclus în numeroase studii clinice prezentate la Congresul Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO).

Monoterapia cu pembrolizumab

Un studiu a evaluat răspunsul la tratament pentru cancer colorectal metastatic, ce prezenta deficiență de mismatch repair. Pembrolizumab a dus la o supraviețuire medie de 10,3 luni, semnificativă statistic conform autorilor studiului.

În tumorile de sân triplu-negativ, metastazate (care nu prezintă receptor pentru estrogen, progesteron ori Her2 – tumori agresive și rezistente la tratamentul convențional) rata obiectivă de răspuns a fost de 5%, cu o durată medie de 6,3 luni. 60% dintre cei 170 de pacienți înrolați prezentau tumori PD-L1 pozitive.

Terapia combinată ce include pembrolizumab

FDA a aprobat în mod accelerat terapia cu pembrolizumab, pemetrexed și carboplatin pentru cancerul pulmonar metastatic, fără celule mici, indiferent de prezența markerului PD-L1.

Pacienții tratați cu această combinație au avut o perioadă medie de 13 luni de lipsă de progresie a bolii, fata de 8,9 luni pentru pacienții tratați doar cu pemetrexed și carboplatin.

Și în cancerul de sân pembrolizumab a adus rezultate favorabile. Într-un studiu, 71,4% dintre tumorile triplu-negativ au evoluat spre răspuns histologic complet, fata de 19,3% dintre cele tratate convențional.

Iradierea tumorii potențează imunoterapia.

Asocierea cu alte metode terapeutice

La ASCO au fost prezentate și o serie de studii privind combinarea pembrolizumab cu radioterapia, una dintre metodele terapeutice de baza contra cancerului. Aceasta este capabilă sa provoace un răspuns imun împotriva tumorii, potențând astfel imunoterapia.

Un studiu preliminar a vizat adăugarea pembrolizumab la radioterapie și chimioterapie (pemetrexed, cisplatin, carboplatin, paclitaxel ori etoposid) pentru cancerul pulmonar nerezecabil stadiul III fără celule mici. Aceasta combinație produce reacții adverse (pneumonita de iradiere) la 20.4% intre pacienții, indicând o siguranță crescută a acestui tratament.

Un alt studiu de fază II a demonstrat siguranța tratamentului cu pembrolizumab, capecitabin și radioterapie în cancerul pancreatic rezecabil sau borderline rezecabil.

Mecanismul de actiune al pembrolizumab

Ce este pembrolizumab

Acest medicament este un inhibitor de PD1. Acesta blochează PD1 (proteina pentru moartea programată celulară) de pe limfocitul T, permițându-i astfel sistemului imun să acționeze mai eficient pe celulele tumorale.

Pembrolizumab este eficient pe tumorile cu instabilitate satelitară înaltă (MSI-H) sau cu deficit de mismatch repair (dMMR). Mismatch repair este un mecanism normal de reparare a ADN-ului. Dacă este defect ori absent, apare instabilitatea satelitară, favorizând apariția de celule cu ADN anormal, și în final dezvoltarea cancerului.

Deoarece pembrolizumab este indicat pentru cancerul PD-L1 pozitiv, este necesară dozarea biomarkerului, timpuriu în procesul de diagnostic al tumorii.

Sursa foto: Medscape Asbestos HelplineLightSource, Keytruda, Cancer Network