#ASH19. CAR-NK, un nou tip de terapie celulară, care ar putea fi produsă în masă și direct administrată pacientului, eficientă în cancerele hematologice cu celule B

  • Hematologie
  • Imuno-oncologia



Primele rezultate ale unui studiu preclinic arată că imunoterapiile celulare pentru cancerele cu limfocite de tip B, CAR-NK (sau FT596, denumirea dată de producătorul Fate Therapeutics), ar putea deveni o opțiune terapeutică disponibilă la raft, produsă în masă, care poate fi direct administrată pacientului. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale și Expoziției Societății Americane de Hematologie 2019 (ASH19).

FT596 ar putea elimina costul înalt și durata de săptămâni a procesului complex necesar pentru producerea terapiei celulare CAR-T, prin înlocuirea cu un produs produs în masă, disponibil la raft. Astfel se va extinde accesul pacienților la imunoterapii celulare oncologice”- Dr. Valamehr.

Dr. Bob Valamehr citat ash imunoterapii
Sursă: ASH/Scott Morgan 2019

Dr. Valamehr susține că FT596 este printre primele imunoterapii bazate pe celule NK off-the-shelf (care ar putea fi disponibilă spre achiziționare direct din farmacii, fără a fi nevoie de procesul complex de inginerie genetică personalizată din spatele CAR-T) și prima imunoterapie modificată genetic pentru a conține trei componente active antitumorale. Acesta a demonstrat o eficacitate comparabilă cu cea a celulelor CAR-T standard de a distruge celulele albe canceroase. În combinație cu rituximab a distrus celule albe canceroase care nu mai răspundeau la terapia CAR-T standard prin pierderea antigenului CD19.

abonare

Procesul de producție al FT596 se bazează pe celule stem pluripotente induse (iPSC). Acestea au capacitate nelimitată de autoreplicare și se pot diferenția în mai mult de 200 de tipuri de celule umane. IPSC sunt obținute prin modificare genetică. Se selectează o singură clonă, care apoi este multiplicată pentru a crea o linie celulară primară care poate fi folosită în mod repetat pentru a crea celule imune anticanceroase, precum celulele NK sau T.

Celulele NK fac parte din sistemul imun înnăscut, care se activează primul în caz de boală sau infecție. Acestea pot ataca rapid multe tipuri de celule trasformate sau infectate, spre deosebire de celulele T, care trebuie pregătite pentru a-și recunoaște ținta și pot distruge doar celule care prezintă acea țintă pe suprafața membranei. Însă celulele NK au limitări ale capacității de multiplicare și expansiune atunci când sunt infuzate în sistemul pacienților, și au o durată de viață redusă față de limfocitele T.

Bob-Valamehr-ash-prezentare
Dr. Valamehr. Sursă foto: ASH/Scott Morgan 2019

FT596 a fost modificat genetic pentru a depăși aceste limitări. Pe lângă exprimarea unei receptor antigenic chimeric (CAR) anti-CD19 (proteina CD19 este produsă de majoritatea limfocitelor B din limfomatoase și leucemice), FT596 prezintă două proteine noi:

  • CD16 care crește eficiența și extinde abilitatea celulelor NK de a distruge celulele canceroase, astfel crescând activitatea terapeutică și versatilitatea;

  • IL15 care stimulează proliferarea și persistența FT596.

Studiul prezentat a fost unul preclinic. Fate Therapeutics speră să înceapă primele studii umane de fază I pentru tratamentul limfoamelor cu celule B și a leucemiei limfocitare cronice în 2020. Scopul principal al studiului va fi evaluarea siguranței și activității FT596.

Terapia celulară CAR-T

Imunoterapiile celulare folosesc ingineria genetică pentru a crește capacitatea sistemului imun de a distruge celulele canceroase din organism. Terapiile celulare CAR-T (chimeric antigen receptor T-cell) presupun recoltarea celulor T ale pacientului și manipularea genetică a acestora pentru a recunoaște anumiți markeri de pe celule tumorale. Celulele astfel modificate sunt reintroduse în sistemul pacientului pentru a distruge celulele tumorale.

Prima generație de terapii celulare CAR-T au ca țintă principală proteina CD-19 exprimată pe suprafața majorității limfocitelor B normale și maligne. Aceste terapii au demonstrat eficiență clinică, producând remisiuni de lungă durată la aproximativ o treime din pacienții cu limfoame de tip, care nu au răspuns la tratamentele anterioare.

În cadrul ASH19 Dr. Gary Schiller, UCLA Health a explicat cum dezvoltarea noii generații CAR-T urmărește depășirea limitelor actuale ale metodei prin:

„Creșterea eficienței terapiei celulare CAR-T prin dezvoltarea de produși capabili de a ataca ținte multiple; extinderea eficienței imunoterapiilor celulare și la alte tipuri de cancer hematologic, precum mielomul multiplu; înlocuirea sistemul complex de producție al terapiei celulare CAR-T cu un produs uniform disponibil la raft (off-the-shelf)”.

Citește și:

Sursă foto: ASH/Danny Morton.