AUDIO. Ascultă RaportuldeGarda.ro la Radio România Cultural (ediția I – 3 octombrie)

  • Health literacy



 RaportuldeGarda.ro s-a auzit ieri pentru prima dată la radio, la emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”, pe Radio România Cultural. Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit despre cele mai importante știri ale săptămânii din domeniul medical.

Ascultă mai jos întreaga emisiune, pe contul de Soundcloud RaportuldeGarda.ro

Ascultă Radio România Cultural în fiecare marți, începând cu ora 13:20 pentru a fi la curent cu cele mai importante evenimente din lumea medicală, prezentate de RaportuldeGarda.ro. În continuare, o prezentare pe scurt a știrilor discutate:

abonare

România a semnat „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”, la Parlamentul European

Români a semnat „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”, pe  27 septembrie, la Bruxelles, implicându-se în efortul de eradicare a hepatitei C până în anul 2030.

După semnarea manifestului, România va trece la următorul nivel în tratarea hepatitei C, punând bazele unui sistem care să implice stakeholderii în procesul de prevenție, diagnosticare și tratare eficientă a bolii.

De asemenea, se vor lua măsuri pentru a putea asigura accesul universal la noua generație de tratamente interferon free, care au avut o rată de succes de 99% în rândul pacienților români.

Tecentriq, aprobat ca monoterapie pentru tratarea cancerului pulmonar și a cancerului urotelial

Tecentriq (atezolizumab), a devenit prima imunoterapie din Uniunea Europeană aprobată  pentru tratarea cancerului pulmonar metastatic NSCLC și a cancerului urotelial metastatic, după aprobarea primită de la Comisie.

Beneficiile atezolizumab au fost demonstrate în timpul studiului clinic OAK, care a comparat rezultatele medicamentului cu cele ale tratamentelor standard actuale.

Multe forme de cancer folosesc anumiți compuși pentru a inhiba răspunsul imunitar al organismului. Imunoterapiile acționează prin activarea sistemului imun pentru a lupta împotriva cancerului.

Recunoașterea „sunetelor specifice fibrozei pulmonare idiopatice” – cheia pentru diagnosticul precoce și eficacitatea tratamentului

Cu ocazia Săptămânii fibrozei pulmonare idiopatice (16-24 septembrie), specialiștii au atras atenția asupra importanței diagnosticului precoce al acestei afecțiuni fatale. Identificarea timpurie a sunetelor specifice acestei afecțiuni, raluri crepitante de tip velcro, poate face diferența în ceea ce privește eficacitatea tratamentului.

„Timpul este esențial. Dacă pacienții pot fi diagnosticați din timp și trimiși la un pneumolog expert pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil, avem o șansă mai mare de a face o diferență reală în ceea ce privește provocarea permanentă pe care o ridică gestionarea acestei boli devastatoare. Trebuie să creștem nivelul de conștientizare cu privire la FPI și să acționăm împreună pentru a-i ajuta pe pacienți și pe familiile acestora” – Ivan Blanarik, Vicepreședinte și Director al Therapeutic Area Respiratory de la Boehringer Ingelheim.

Nanoroboții moleculari – cum arată viitorul dezvoltării medicamentelor și al biotehnologiei

Ultima inovație în domeniul medicinei, nanoroboții de dimensiuni moleculare vor putea fi folosiți în scopuri medicale, în procese ce implică manufactura, sau chiar în construirea “fabricilor moleculare”

Mecanismul lor de funcționare are la bază efectuarea unor reacții chimice în anumite soluții, reacții ce sunt controlate de persoana care îl programează. Roboții pot fi programați astfel încât să poziționeze și fixeze diverse componente în diferite moduri, asemenea roboților mari din fabrici, însă la scară mult mai redusă.

Ascultă și ediția specială a emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”, difuzată cu ocazia anunțării laureaților Premiului Nobel pentru Medicină.