STUDIU. Declinul cognitiv din boala Alzheimer ar putea fi reversibil prin abordare epigenetică

  • Health literacy



Perturbarea reglării epigenetice a transcripției receptorilor glutamatergici ar putea sta la baza deficitelor sinaptice și cognitive în boala Alzheimer (BA), conform rezultatelor unui studiu publicat în revista „Brain”. Astfel, enzimele de metilare a histonelor pot reprezenta a nouă țintă terapeutică în această boală neurodegenerativă.

„Când am administrat animalelor cu BA acest inhibitor enzimatic, am observat salvarea funcției cognitive, confirmată de evaluări ale memoriei de recunoaștere, spațiale și de lucru. Am fost surprinși să vedem îmbunătățiri cognitive atât de dramatice. În același timp, am observat recuperarea expresiei receptorilor glutamatergici și a funcției cortexului frontal”- Dr. Zhen Yan, Departamentul de Fiziologie și Biofizică, Școala Jacobs de Medicină și Științe Biomedicale.

Modificările epigenetice din BA

Studiul a fost realizat pe modele animale de șoareci cu mutații asociate cu BA familial și pe analize most-mortem a țesutului cerebral al unor pacienți cu BA. În ambele situații a fost înregistrată pierderea receptorilor glutamatergici prin procesul epigenetic de modificare represivă a histonelor.

abonare

Modificările epigenetice, reprezintă așa cum sugerează și denumirea, procese care nu modifică informația genetică (ADN-ul), ci modul de folosire a acestei informații.

wiki-mecanisme-epigenetice
Implicarea histonelor în mecanismele epigenetice

Dr. Yan a explicat cum modificările epigenetice din BA au loc mai ales în stadii incipiente, când pacienții nu sunt capabili să își amintească informații învățate recent și prezintă cel mai dramatic declin cognitiv. Un mecanism principal al acestui declin este pierderea receptorilor glutamatergici, critici pentru învățare și memorie de scurtă durată.

Potențiale ținte terapeutice

Înțelegerea mecanismelor fiziopatologice ale bolilor este foarte importantă în dezvoltarea de noi medicamente.

„Studiul nostru nu arată doar relația dintre schimbările epigenetice și BA, noi am arătat și posibilitatea corectării disfuncției cognitive prin țintirea enzimelor epigenetice pentru a reface receptorii glutamatergici”- dr Yan.

Un avantaj al unei abordări terapeutice epigenetice este impactulul mai amplu, asupra unei rețele de gene, cunoscând faptul că multiple boli neurodegenerative, precum BA, sunt condiții poligenice (în care este afectată funcția a mai multor gene).

Animale au fost injectate de trei ori cu compuși inhibitori ai enzimelor care controlează modificările represive ale histonelor. Pentru că durata îmbunătățirilor a fost de o săptămână, studii ulterioare se vor concentra pe dezvoltarea unor compuși care să pătrundă mai bine cerebral pentru o creștere a duratei de acțiune.

Boala Alzheimer

Demența afectează 44 milioane de oameni din întreaga lume, cu 7,7 milioane de cazuri noi în fiecare an. Boala Alzheimer este cea mai comună cauză de demență. Aceasta este o condiție progresivă, fatală, care distruge treptat memoria, abilitățile de gândire și de rezolvare a problemelor. Se consideră că modificările biologice încep cu mult înainte ca simptomele să devină evidente. Tratamentele actuale se concentrează pe atenuarea simptomelor, însă nu pot opri progresul, deoarece nu afectează cauzele care stau la baza acestei boli.

Citește și:

Sursă imagine feature: Christoph Bock, Max Planck Institute for Informatics .