FDA evaluează accelerat Elecsys, un test folosit pentru diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer

  • Medicina personalizată



FDA (Food and Drug Administration) a decis să evalueze mai repede testele diagnostice Elecsys β-Amyloid (1-42) LCR (lichid cefalorahidian) și Elecsys Phospho-Tau (181P) LCR, prin programul Breakthrough Device Designation, destinat să ajute pacienții să aibă acces mai rapid la dispozitive și tehnologii inovatoare, care să asigure un tratament sau diagnostic mai eficient.

Aceste imunoanalize in vitro sunt folosite pentru măsurarea concentrațiilor de β-Amyloid și Phospho-Tau în lichidul cefalorahidian, la adulții cu tulburări cognitive, care sunt evaluați pentru boala Alzheimer sau alte cauze de demență.

abonare

În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer se bazează în mare parte pe simptome clinice și teste cognitive. Astfel, un număr semnificativ de pacienți sunt diagnosticați atunci când boala lor este deja avansată. Un diagnostic bazat doar pe măsurători cognitive este corect doar în 70-80% din cazuri, în timp ce măsurarea biomarkerilor cu imunoanalize LCR, asociate cu patologia bolii Alzheimer, sporesc certitudinea unui diagnostic Alzheimer și pot ajuta să evalueze progresul bolii.

“Suntem încântați de recunoașterea de către FDA a potențialului beneficiu clinic pe care analizele Elecsys LCR îl poate aduce clinicienilor, laboratoarelor și pacienților în diagnosticarea bolii Alzheimer într-un stadiu incipient”, a declarat Roland Diggelmann, CEO al Roche Diagnostics. Roche a fost una dintre primele companii care au utilizat biomarkeri în studiile clinice și vom continua să explorăm soluții performante de diagnosticare și monitorizare a bolilor”, continuă acesta.

Demența afectează 44 milioane de oameni din întreaga lume, cu 7,7 milioane de cazuri noi în fiecare an, dintre care boala Alzheimer este cea mai comună. Boala Alzheimer este o boală progresivă, fatală, a creierului care distruge treptat memoria, abilitățile de gândire și de rezolvare a problemelor. Se consideră că schimbările biologice încep cu mult înainte ca simptomele clinice ale bolii Alzheimer să devină evidente. Nu există nici un leac pentru boala Alzheimer. Tratamentele actuale se concentrează pe atenuarea simptomelor, însă nu pot opri progresul, deoarece nu afectează cauzele care stau la baza acestei boli.

Citește și: