Calendarul național de vaccinare 2018. Care sunt vaccinurile recomandate încă din prima zi de viață?

  • Health literacy



38 de români au murit în timpul epidemiei de rujeolă din 2016, toți nevaccinați. Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea schemelor naționale de vaccinare pentru a preveni apariția epidemiilor.

Epidemia de rujeolă care a izbucnit în România în anul 2016, pe fondul scăderii acoperirii cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), a cauzat până în prezent 38 de decese, toate la persoane nevaccinate. Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că 17 decese au fost înregistrate la copii care încă nu au împlinit un an, vârsta la care se poate face vaccinul antirujeolic.

abonare

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esențială pentru protejarea sănătății populației, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinurile ajută organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și pot conduce la deces.

Importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii prea mici pentru a fi vaccinați, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit.

Potrivit OMS, vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinați este foarte importantă pentru protejarea acestora. Astfel, este prevenită apariția epidemiilor, deoarece cei vaccinați nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci și pe cei din jur care din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate nu pot fi imunizați.

Specialiștii OMS spun că este important ca neefectuate la timp să fie recuperate pentru a obține protecția împotriva unor boli transmisibile care pun viața în pericol.

Dr. Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății. Sursă: Facebook – World Health Organization Office for Romania

„Vaccinarea este singura metodă de combatere și eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară. Este important să respectăm schemele naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 și 3 milioane de decese la nivel mondial” – dr. Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății

În România, vaccinarea nu este încă obligatorie. Ministerul Sănătății a aprobat un calendar național de vaccinare, care prevede că, încă din primele ore de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii ar trebui să fie vaccinați după cum urmează:

Vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare pot fi efectuate gratuit, în maternitate sau de către medicul de familie.

Până în 2030, OMS își propune să ajute toate țările să asigure servicii de calitate pentru imunizare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul și poliomielita.

Alte articole relevante:

Un vaccin contra diabetului zaharat de tip 1 va începe studiile clinice în 2018

Vaccinarea anti-HPV scade riscul de infecții orale cu tulpini HPV oncogenice

Inovațiile care au schimbat pentru totdeauna domeniul bolilor infecțioase