#VociCuAutoritate. CDC adaugă șase noi manifestări pe lista oficială a simptomelor sugestive pentru COVID-19

  • Health literacy



Pe 27 aprilie, CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite) a adăugat șase noi simptome provocate de infecția cu noul coronavirus – dureri în gât, cefalee, dureri musculare, frisoane, tremor și pierderea gustului sau a mirosului. Cele șase noi simptome se alătură listei existente care cuprinde: febră, tuse și dificultăți respiratorii.

simptome covid-19 cdc
Simptomele aflate inițial pe lista CDC a manifestărilor caracteristice COVID-19. Sursa foto: CDC

Lista extinsă ar putea ajuta persoanele care încearcă să își dea seama dacă au simptome legate de COVID-19. Având în vedere numărul limitat de kituri de testare disponibile, cei care doresc să fie testați trebuie să aibă simptome sugestive și context epidemiologic. CDC a avertizat însă că lista nu este „atotcuprinzătoare” și că oamenii ar trebui să „consulte medicul pentru orice alte simptome care sunt grave sau care îi îngrijorează”.

abonare

Când ar trebui să suspicionați că ați putea avea COVID-19? 

Medicii au descris cele mai sugestive simptome, inclusiv cele mai puțin frecvente, care ar putea semnala că este oportună testarea. Pacienții infectați cu noul coronavirus au prezentat o gamă largă de simptome, de la simptome ușoare până la simptome severe. Cu toate acestea, anumite persoane pot fi asimptomatice. Persoanele mai în vârstă sau cu afecțiuni medicale cronice preexistente – precum afecțiuni cardiovasculare, boli pulmonare, diabet, obezitate severă, boli renale cronice, afecțiuni hepatice sau care au sisteme imunitare compromise – au risc mai mare de forme severe ale infecției. Acest lucru este similar cu ceea ce se observă și în cazul altor boli respiratorii, cum ar fi gripa.

Conform CDC, persoanele care prezintă aceste simptome sau combinații de simptome pot avea COVID-19:

  • Tuse;
  • Dificultăți de respirație (dispnee);

Sau cel puțin două dintre aceste simptome:

  • Febră;
  • Frisoane;
  • Tremor și frisoane;
  • Mialgii (dureri musculare);
  • Cefalee;
  • Odinofagie (durere în gât);
  • Pierderea gustului sau a mirosului.

Majoritatea simptomelor recent adăugate (dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, frisoane) nu sunt o surpriză, deoarece sunt observate frecvent în infecțiile virale. O adiție notabilă este pierderea gustului sau a mirosului, lucru despre care experții în sănătate au suspectat cu ceva timp înainte că ar fi un simptom precoce al bolii. Infecțiile virale (inclusiv rinovirusurile care provoacă răceala comună) sunt o cauză principală a pierderii simțului mirosului (cunoscut medical sub denumirea de anosmie), iar COVID-19 este cauzată de un virus, SARS-CoV-2. Pierderea mirosului ar putea ajuta medicii să identifice persoanele care nu au alte simptome, dar care ar putea fi infectate, și care ar putea infecta involuntar pe alții, neavând un diagnostic cert.

simptome viroză infecție tract respirator superior COVID19 SARSCoV2 coronavirus febră tuse oboseală expectorații dispnee mialgie odinofagie cefalee frisoane greață nas înfundat

O declarație scrisă de un grup de medici ORL a raportat că în Germania, 2 din 3 cazuri confirmate de COVID-19 au prezentat anosmie. În plus, în Coreea de Sud, 30% dintre persoanele cu simptome ușoare, pozitive pentru COVID-19, au raportat anosmia drept simptom principal.

În plus față de COVID-19, pierderea mirosului poate rezulta și în urma unor alergii, precum și în cazul altor virusuri. Deci, anosmia singură, fără alte simptome sugestive asociate, nu certifică un diagnostic de COVID-19. În prezent se fac studii pentru a obține răspunsuri mai clare despre cât de frecventă este anosmia la persoanele cu COVID-19, la ce moment după infecție are loc pierderea mirosului și cum se poate distinge pierderea mirosului cauzată de COVID-19 de cea cauzată de alergii, alte virusuri sau alte cauze.

Copiii par să aibă un risc mai mic de a suferi simptome vizibile ale bolii. Conform CDC, copiii au simptome similare adulților și, în general, au forme ușoare de boală. Un studiu recent publicat în revista Pediatrics, care a evaluat 2.000 de copii confirmați sau suspectați de COVID-19 a constatat că 6% au dezvoltat forme severe sau critice.

De asemenea, este important de menționat că virusul SARS-CoV-2 se poate răspândi asimptomatic, ceea ce înseamnă că un anumit procent din populație transportă virusul fără să știe acest lucru. Cercetătorii indică un procent între 25-50% din numărul total de infecții sunt asimptomatice, ceea ce explică mare parte din răspândirea globală rapidă a bolii.

Cât timp trece de la momentul expunerii la noul coronavirus până la debutul simptomatologiei?

Cercetările publicate au arătat că, în medie, timpul de la momentul expunerii la virus până la debutul simptomelor (cunoscut sub numele de perioada de incubație) este de aproximativ 5 – 6 zile. Cu toate acestea, studiile au arătat că simptomele ar putea apărea și mai rapid, după 3 zile de la expunere, până la 13 zile mai târziu. Aceste descoperiri continuă să susțină recomandarea CDC de auto-izolare și monitorizare a simptomelor timp de 14 zile după expunere. Conform CDC, simptomele pot apărea la 2-14 zile după expunerea la virus. Este important de precizat că o persoană poate avea simptome ușoare timp de aproximativ o săptămână, iar apoi starea sa să se agraveze rapid.

Când ar trebui consultat medicul?

Dacă aveți simptome sugestive pentru COVID-19 sau ați fost în contact cu cineva diagnosticat cu COVID-19, contactați imediat medicul și informați-l și despre alte posibile afecțiuni medicale cronice.

În cazul în care urmează să efectuați un consult medical din alt motiv, este necesar să anunțați echipa de asistență medicală despre simptomele și expunerea posibilă, înainte de a merge la programare. 

Dacă aveți semne și simptome de urgență, sugestive pentru COVID-19, solicitați imediat îngrijire medicală. CDC consideră următoarele simptome drept semne de avertizare de urgență:

  • probleme de respirație;
  • durere persistentă sau presiune în piept;
  • confuzie sau incapacitate de a răspunde la stimuli;
  • cianoza buzelor sau a feței (culoare albăstruie);
  • alte simptome severe care vă preocupă.

Pe listă ar putea fi adăugate noi simptome pe măsură ce oamenii de știință află mai multe despre COVID-19. Acestea pot fi asociate sau nu cu simptome respiratorii.

Unii pacienți cu COVID-19 s-au confruntat, de asemenea, cu afectare oftalmologicăCâteva rapoarte publicate în reviste științifice și știre recentă sugerează că SARS-CoV-2 poate provoca conjunctivită, fie ca semn precoce al infecției, fie în timpul spitalizării pentru  COVID-19. Astfel, este posibil ca SARS-CoV-2 să fie transmis conjunctivei prin aerosoli sau prin contactul mână – ochi. Există, de asemenea, dovezi pentru prezența ARN-ului SARS-CoV-2 în lacrimi ale pacienților cu COVID-19 care asociau conjunctivită. Cu toate acestea, până în prezent, virusul infecțios nu a fost încă cultivat din conjunctiva niciunui pacient cu COVID-19.

comparatie simptome covid-19
Comparația simptomelor prezente în COVID-19 cu alte boli care se manifestă similar.

Afectarea neurologică, posibilă în COVID-19?

COVID-19 pare să afecteze funcția creierului la unii pacienți. Simptomele neurologice specifice observate la persoanele cu COVID-19 includ pierderea mirosului, incapacitatea de a simți gustul, slăbiciunea musculară, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, amețeli, confuzie, delir, convulsii și accident vascular cerebral (AVC). Unele persoane cu simptome neurologice au fost testate pozitiv pentru COVID-19 dar nu au prezentat simptome respiratorii, în timp ce alți pacienți au prezentat simptome neurologice alături de cele respiratorii.

Un studiu din Wuhan, China, care a analizat 214 de persoane cu forme moderate până la severe de COVID-19, a descoperit că aproximativ 1/3 din pacienți au avut unul sau mai multe simptome neurologice, care au fost mai frecvente la persoanele cu infecție mai severă

Experții nu cunosc cu certitudine modul în care noul coronavirus provoacă simptomele neurologice. Acestea ar putea fi rezultatul direct al infecției sau o consecință indirectă a inflamației sau a modificării nivelului de oxigen și dioxid de carbon din organism, provocate de virus. CDC a adăugat „confuzia sau incapacitatea de a răspunde la stimuli” pe lista semnelor de avertizare de urgență care ar trebui să determine persoanele să solicite asistență medicală imediată.

Unii pacienți cu COVID-19 prezintă simptome gastrointestinale

Aproximativ 1/3 dintre pacienții care COVID-19 au simptome gastrointestinale (GI), potrivit unui studiu din SUA. Potrivit cercetătorilor, pe măsură ce au fost adunate noi informații despre infecția cu noul coronaviurs, a devenit evident faptul că simptomele gastrointestinale (diaree, greață, vărsături) sunt o parte importantă a acestei boli.

Pacienții cu simptome gastrointestinale la momentul testării au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a fi depistați pozitiv cu COVID-19 (61% vs. 39%), în timp ce pacienții fără simptome gastrointestinale au avut aceeași probabilitate de a fi testați pozitiv sau negativ. Într-un model bazat pe mai multe variabile, prezența simptomelor gastrointestinale a fost asociată cu un risc crescut de 70% de testare pozitivă. Dintre cei 278 de pacienți cu COVID-19, 35% au avut simptome GI și o proporție mai mare de pacienți cu simptome digestive au avut o durată a bolii de o săptămână sau mai mult (33% vs. 22% dintre cei fără simptome digestive). Dr. Long Rong și Dr. Yuan Tian de la Peking University First Hospital din Beijing au analizat recent caracteristicile gastrointestinale ale COVID-19 și posibilitatea transmiterii fecale. Potrivit acestora, aproximativ 20-30% dintre pacienții cu COVID-19 prezintă simptome gastrointestinale. Unii pacienți au doar simptome GI, fără simptome respiratorii, ceea ce face dificil screeningul.

În general se consideră că pacienții cu simptome GI au o proporție mare de forme ușoare de boală, cu diareea ca principală manifestare. Însă proporția pacienților care acuză durere abdominală este mai mare la cei cu forme severe, iar durerea abdominală se întâlnește rar la pacienții cu simptome minime.

Grafic manifestări digestive coronavirus și măsuri de prevenție.
Noi studii arată posibilitatea de subdiagnosticare a simptomelor gastrointestinale ale bolii.

SARS-CoV-2 a fost detectat și în materiile fecale, ceea ce consolidează importanța spălării mâinilor după fiecare vizită la baie și dezinfectarea regulată a corpurilor sanitare.

“Pacienții cu diaree pot avea ARN viral prezent în materiile fecale, dar nu există o corelație statistică între cele două. Pacienții cu simptome abdominale pot avea o durată mai lungă de spitalizare. Nu este clar dacă aceste diferențe sunt cauzate de virulență sau de variația virală”, au concluzionat Dr. Long Rong și Dr. Yuan Tian.

Leziunile dermatologice ar putea fi simptome ale  COVID-19

Medicii au observat un nou semn interesant la pacienți. Unii experți în domeniul sănătății și mass-media a denumit acest semn, degete COVID– o decolorare albastruie sau roșiatică la nivelul degetelor de la picioare, și uneori de la mână. Uneori se asociază cu prurit și durere, alteori sunt fără alte simptome. Raportările de până acum au arătat că afectează predominant tineriiAsociația Academiei Americane de Dermatologie a solicitat personalului medical să documenteze cazurile în care pacienții „dezvoltă manifestări dermatologice” ale infecției.

Nu știm sigur dacă aceste leziuni au legătură cu COVID-19, dar având în vedere că sunt atât de frecvente acum, în timpul pandemiei, și apar la pacienți asimptomatici sau cu afectare ușoară, pare o coincidență prea mare ca să nu fie o manifestare a virusului la pacienții adolescenți și cei în jur de 20 de ani ”, a declarat Dr. Amy Paller, șefa catedrei de dermatologie de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

O minoritate a acestor pacienți au fost testați pentru COVID-19 și mulți au avut rezultate negative, dar medicii încă suspectează o legătură între manifestarea dermatologică și infecție. Mulți au avut unele simptome virale ușoare în săptămâna precedentă apariției leziunii cutanate, așa că acesta ar putea fi un semn apărut în perioada de vindecare, atunci când persoanele nu mai sunt contagioase.

Asocierea nu este încă înțeleasă însă două explicații posibile ar putea fi că leziunile reprezintă un răspuns inflamator la virus sau ar putea fi cauzate de trombi, care apar uneori la pacienții cu COVID-19. Aceste leziuni implică vasele mici de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor și reprezintă o reacție inflamatorie. Vasoconstricția acestor mici vase de sânge ar putea apărea ca răspuns la inflamație, în cadrul reacției organismului la virusul ce provoacă COVID-19. Cu toate acestea, unii medici consideră că „degetele COVID” ar putea fi un semn precoce al infecției, care apare la pacienții care nu prezintă încă alte simptome, și nu o manifestare apărută în perioada de convalescență.

„Aceasta este o manifestare care apare inițial în boală, care apoi progresează. Uneori afecțiunea dispare în mai puțin de zece zile, iar alteori este urmată de alte simptome” – Dr. Ebbing Lautenbach, șeful secției de boli infecțioase la Facultatea de Medicină a Universității din Pennsylvania. Potrivit acestuia, faptul că „degetele COVID” sunt mai frecvente la copii și adulți tineri se datorează sistemului imunitar mai puternic.

Aplicațiile arată că numărul persoanelor cu simptome sugestive pentru COVID-19 este dublu față de numărul persoanelor testate pozitiv

Peste 370.000 de persoane din Marea Britanie au simptome caracteristice COVID-19, potrivit unei aplicații mobile care urmărește virusul „în timp real”. Cifrele din aplicație sunt mai mult decât dublul celor 148.377 de persoane cu rezultate pozitive la testarea pentru COVID-19, potrivit datelor oficiale ale Departamentului Sănătății de la acea dată.

Sistemul de depistare și urmărire a simptomelor COVID-19, care a fost descărcat de aproape 2.7 milioane de oameni, generează o cantitate fără precedent de date despre infecție în comunitate. Creatorii aplicației „tracker” spun că este cea mai mare monitorizare a comunității COVID-19 din lume și, prin urmare, ar putea juca un rol esențial în relaxarea măsurilor de carantină, precum și în furnizarea unui avertisment timpuriu despre „zonele roșii” de cazuri COVID-19 care ar putea apărea.

De asemenea, a ajutat la identificarea mai multor simptome frecvente, dincolo de cele prezente inițial pe lista oficială, inclusiv pierderea gustului, a mirosului și oboseala cronică. Febra, dispneea și tusea persistentă sunt cunoscute drept simptome clasice, dar ele sunt doar o fațetă a problemei. Înainte de a fi adăugate pe lista oficială a CDC, multe simptome noi care au ieșit la iveală cu ajutorul aplicației nu se reflectau în statisticile medicale și în registrele de deces.

covid19 aplicatie mobila tracker
Aplicație mobilă care ajută utilizatorii la evaluarea prezenței simptomelor sugestive pentru COVID-19. Sursa foto: Evening Standard

Probabil 2/3 din oameni prezintă și alte simptome, care sunt, de asemenea, înalt sugestive pentru a avea un test pozitiv și a fi contagios, iar principalul simptom pe care l-am observat a fost pierderea gustului și mirosului. Aproximativ 12% din persoane au acest simptom cu debut brusc” – Prof. Dr. Tim Spector, șeful departamentului de epidemiologie genetică la King’s College London.

Multe simptome noi devin cunoscute, cu acestă ocazie. Oboseala este un alt simptome descris de obicei de persoanele care folosesc aplicația. Mai mult decât atât, acest „tracker” ajută la crearea unor modele epidemiologice – se poate aprecia în funcție de simptomele prezentate, cine va necesita spitalizare, și cine va avea o formă ușoară de boală. Pentru că datele sunt înregistrate cu cel puțin o săptămână înainte de testare și spitalizare, pot fi urmărite aceste tendințe.

„AStfel, putem vedea în timp real ce se întâmplă de fapt în toată țara, ceea ce este extrem de important atât la nivel local, cât și la nivel național” – Prof. Dr. Tim Spector.

Odată cu furnizarea de date către autoritățile din Marea Britanie, se încearcă găsirea unor modalități de a prezice unde vor fi zonele fierbinți de infecție. Acest lucru va fi cu adevărat important atunci când numărul cazurilor va atinge un platou iar numărul de cazuri active va scădea în toată țara.

„Cu cât mai mulți oameni utilizează această aplicație în toată țara, cu atât putem să fim mai relaxați în legătură cu slăbirea unora dintre măsurilor instituite de autorități pentru controlul infecției, știind că avem un sistem radar de urmărire” – Prof. Dr. Tim Spector.

Citește și: