Ce învățăm din cele mai noi studii pe tema colesterolului

  • Hipercolesterolemie



După ce ieri, de Ziua Mondială a Hipercolesterolemiei, am aflat în detaliu ce este colesterolul, efectele lui asupra organismului și diferența dintre colesterolul bun și cel rău, astăzi continuăm să explorăm subiectul hipercolesterolemiei analizând rezultatele celor mai noi studii pe tema colesterolului.

Colesterolul LDL – „Cu cât e mai scăzut, cu atât mai bine”

Studiul FOURIER, publicat în martie 2017, a arătat că reducerea colesterolului de tip LDL la valori foarte joase a fost asociată cu o scădere a evenimentelor cardiovasculare fără a reprezenta un pericol pentru pacienții cu plăci de aterom stabile.

abonare

Ghidurile curente recomandă atingerea unui nivel de colesterol de sub 70 mg/dl. Cu toate acestea, profesorul Robert Giuliano, de la Harvard Medical School,  recomandă scăderea pragului la 40 mg/dl sau chiar mai jos.

”Cu cât e mai scăzut, cu atât mai bine. O țintă a colesterolului LDL mult mai joasă față de cea specificată în ghidurile actuale reduce riscul de recurență a evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu risc înalt” – prof. Robert Giuliano

Consumul de grăsimi poate scădea riscul de deces prematur

Luna trecută, rezultatele studiului Prospective Urban-Rural Epidemiology (PURE) a dus la reevaluarea rolului jucat de colesterol în bolile cardiovasculare. Datele colectate de la mai mult de 135.000 de persoane, din 18 țări diferite, au arătat că limitarea consumului de grăsimi nu îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Din contră, un aport de grăsimi ce reprezintă 35% din valoarea energetică zilnică poate scădea riscul de deces prematur.

Potrivit rezultatelor studiului PURE, grăsimile pot avea un efect benefic asupra sănătății persoanelor pentru care carbohidrații reprezintă peste 60% din aportul energetic zilnic.

Prea mult „colesterol bun” poate face rău

Un alt studiu, publicat în European Heart Journal, arată că un nivel prea ridicat de HDL (colesterol bun) poate fi nociv pentru organism. O echipă de cercetători danezi a analizat starea de sănătate a 116.508 de bărbați și femei cu o vârstă medie de 57 de ani, timp de 6 ani.

Distribuția HDL în rândul populației generale

Potrivit rezultatelor studiului, cantitatea optimă de HDL este de 73 miligrame/dl pentru bărbați și 93 miligrame/dl pentru femei. Riscul de mortalitate a crescut considerabil când valorile de HDL au crescut peste 97 miligrame/dl în cazul bărbaților și 135 miligrame/dl în cazul femeilor.

„Până acum felicitam persoanele cu un nivel crescut de HDL”, a comentat Dr. Borge G. Nordestgaard, profesor la Universitatea din Copenhaga. „Acum știm că nu este cazul. Aceste persoane trebuie să se protejeze – să facă sport, să se lase de fumat, să adopte o dietă sănătoasă etc.”

Legătura surprinzătoare dintre colesterol și cancerul la sân

O analiză, pezentată la #ESCCongress a observat o legătură surprinzătoare între colesterolul ridicat și cancerul la sân. După ce au analizat datele obținute de diverse studii clinice, pe o perioadă de 14 ani, o echipă de cercetători de la Universitatea Aston (Marea Britanie) observat că femeile cu colesterol mărit au șanse mai mici să dezvolte cancer la sân.

Cercetătorii speculează că administrarea de statine, medicație recomandată pentru combaterea colesterolului crescut, ar putea reduce riscul de apariție a cancerului la sân. Membrii echipei sunt de părere că este nevoie de noi studii care să confirme ipoteza.

Citiți și Hipercolesterolemia. Ce trebuie să știm despre managementul colesterolului?