Comisia Europeană permite restricții asupra comerțului paralel cu medicamente, dacă acestea servesc interesului public

  • Health literacy



Statele membre ale Uniunii Europene pot impune restricții asupra importului și exportului paralel de medicamente, „atâta timp cât măsurile sunt justificate, rezonabile și menite să servească interesul public”, potrivit unui document emis de Comisia Europeană (CE).

„Țările din UE au primit undă verde să pună restricții asupra comerțului paralel cu produse farmaceutice dacă se confruntă cu un deficit” – Denis Horgan, Director Executiv al  Alianței Europene pentru Medicină Personalizată, citat de eureporter.co

Din cauza comerțului paralel, unele medicamente dispar de pe piață înainte să ajungă la pacienți

Comerțul paralel permite comercianților să cumpere medicamente dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) unde prețurile sunt mai reduse și să le revândă în alt stat membru, la preț mai ridicat. Această practică este conformă cu Articolul 34 al Tratatului Privind Funcționarea Uniunii Europene, privind libera circulație a mărfurilor.

abonare

Deși liberul comerț este unul dintre principiile fundamentale ale UE, țările mai sărace ale Uniunii se găsesc într-o poziție dificilă atunci când vine vorba despre produsele farmaceutice.

Așa cum a atras atenția Bulgaria în timpul Președinției Rotative a Consiliului UE, situația financiară a țărilor mai puțin dezvoltate se dovedește a fi un dublu dezavantaj în încercarea de a asigura accesul populației la tratament.

Pe de-o parte, țările cu mai puține resurse financiare se confruntă cu dificultăți în achiziționarea medicamentelor de nouă generație care sunt disponibile în alte țări UE. Pe de altă parte, deoarece medicamentele disponibile în țările relativ sărace au prețuri de vânzare mai mici decât în restul Europei, o parte semnificativă dintre ele sunt achiziționate pentru export paralel înainte ca acestea să ajungă la pacienți.

În aceste condiții, unele țări membre UE sunt forțate să restricționeze comerțul paralel cu produse farmaceutice pentru a asigura accesul propriilor cetățeni la tratament.

Anul acesta, România, Polonia și Slovacia au fost cercetate de Comisia Europeană pentru restricțiile puse asupra comerțului paralel cu medicamente. Totuși, nici o sancțiune nu a fost aplicată, iar actualul document arată că CE conștientizează faptul că exportul paralel de medicamente poate afecta accesul pacienților la tratament.

„Lipsa stocurilor adecvate și continue de medicamente de uz uman este o problemă serioasă în unele state membre și care poate avea un impact major asupra tratamentului pacienților. Comisia conștientizează că importul și exportul paralel de medicamente ar putea fi una dintre cauzele deficitelor de produse medicale de uz uman”, a declarat CE într-un comunicat de presă.

Documentul amintește că este de datoria deținătorului autorizației de comerț și a distribuitorilor unui medicament să asigure aprovizionarea adecvată a unui stat membru, în așa fel încât să fie acoperite nevoile pacienților. În plus, Comisia a spus că angrosiștii implicați în comerț paralel cu produse farmaceutice ar trebui să aibă grijă ca farmaciile și pacienții din teritoriul în care operează să fie aprovizionați cu medicamentele de care au nevoie.

Cu toate acestea, CE este de părere că deținătorii autorizației de comerț nu sunt responsabili pentru deficitul de medicamente cauzat de exportul produselor medicale către un alt client, într-un alt stat membru, fără știrea lor.

„Încercarea de a asigura atât libera circulație a mărfurilor, cât și accesul pacienților la sănătate este un proces delicat. Căutăm soluții alternative pentru a rezolva această problemă complexă într-un mod rapid și eficient”, a declarat CE.

Între timp, țări precum România, Bulgaria, Polonia Slovacia ș.a. sunt libere să impună restricții asupra comerțului paralel cu produse medicale, atâta vreme cât acestea pot fi justificate.

Citește și: