Conferința de Medicină Personalizată 2017: “Cancerul trebuie să devină o prioritate reală pentru România și UE”

  • Acces la inovație
  • Health literacy



Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat a doua ediție a Conferinței de Medicină Personalizată, pe 16 noiembrie. La eveniment au fost dezbătute problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc în privința combaterii cancerului și s-a propus un set de recomandări pentru elaborarea politicii naționale privind controlul cancerului în România. Un element important al dezbaterilor din timpul evenimentului a fost schimbarea percepției cu privire la cancer și reducerea stigmatizării cu care se confruntă pacienții care suferă de această boală.

În deschiderea evenimentului, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit despre efectele negative ale stigmatizării cancerului asupra pacienților care suferă de această boală.

abonare
Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

„45% dintre români consideră că diagnosticul cu cancer înseamnă automat deces, deși 2 din 3 persoane bolnave de cancer supraviețuiesc 5 ani de la diagnostic. Trebuie să ne schimbăm percepția asupra cancerului așa cum îl știm noi”

De asemenea, dr. Geantă a subliniat progresul rapid care a marcat domeniul oncologiei în ultimii ani și a declarat că, doar prin punerea în aplicare a unor strategii de prevenție a cancerului și prin introducerea terapiilor inovative, România poate ajunge la o rată de mortalitate comparabilă cu cea din Europa de Vest.

Conferința de Medicină Personalizată a continuat cu o dezbatere pe tema „De ce ar trebui să fie cancerul o prioritate pentru România și pentru Uniunea Europeană?”. La dezbatere au participat Cora Pop (Ministerul Sănătății), Alexandru Grigorescu (Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), Tudor Ciuleanu (Institutul Oncologic Cluj-Napoca), Horia Bumbea (Societatea Română de Cardiologie), Schalk Opperman (Merck Biopharma România).

(de la stânga la dreapta): Tudor Ciuleanu, Alexandru Grigorescu, Cora Pop, Horia Bumbea

„Cancerul este o prioritate pentru că este o problemă foarte frecventă și mortală. De exemplu, cancerul pulmonar face să dispară un oraș de mărimea Bucureștiului în fiecare an” – Prof. Dr. Tudor Ciuleanu

Invitații au discutat și despre deficiențele sistemului de sănătate românesc, care împiedică accesul pacienților la un tratament de calitate.

„Programul de screening pentru cancerul de col uterin are rezultate foarte slabe din cauza infrastructurii slabe din teritoriu. În ceea ce privește prevenția, în afară de legea fumatului, România nu are nici o altă inițiativă pentru prevenirea cancerului” – Dr. Cora Pop

Una dintre cele mai importante probleme identificate a fost cea a gestionării costurilor ridicate asociate cu tratarea cancerului.

„Chiar și guvernele din vest se confruntă cu problema costurilor mari impuse de tratamentul cancerului. Medicina personalizată poate ajuta în această privință prin alegerea inteligentă a persoanelor care vor beneficia cel mai mult de pe urma unui anumit tratament” – Prof. Dr. Tudor Ciuleanu

Alin Teodorescu, președintele IMAS

Alin Teodorescu, președintele IMAS, a prezentat date statistice privind opiniile românilor cu privire la cancer.

„Românii sunt surprinzător de informați în ceea ce privește cancerul. De asemenea, 40% din populația României a auzit de medicină personalizată, dovadă a unui popor bine informat. Principalele surse de informare la care apelează sunt medicii de familie, mass media și internetul. Pentru ca un program de screening să aibă succes în România, decidenții trebuie să apeleze la canalele de informare folosite de populație” – Alin Teodorescu

Potrivit datelor IMAS, populația României are cunoștințele necesare pentru a participa la un program național de screening.

Dr. Adrian Pană și dr. Carmen Ungurean

Dr. Carmen Ungurean (Institutul Național de Sănătate Publică) și dr. Adrian Pană (expert în politici de sănătate) au vorbit despre programele de screening pentru cancer în România.

Dr. Adrian Pană a explicat impactul socio-economic al cancerului la sân în România și efectele pe care l-ar putea avea un program național de screening pentru această formă de cancer:

„Cancerul la sân are un impact semnificativ asupra PIB-ului României (aprox 0,2%). Totuși, aproape 70% dintre costurile cancerului la sân sunt indirecte: pierderea productivității, concedii plătite etc. Screeningul poate avea efecte benefice pe termen lung asupra economiei. Investiția în screening nu este ieftină, dar cazurile tratate vor necesita un tratament mai scurt și mai ieftin, iar costurile societale vor scădea prin salvarea vieților” – Dr. Adrian Pană

Dr. Carmen Ungurean a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă sistemul de sănătate în privința implementării programelor de screening pentru cancer:

„În ceea ce privește cancerul, nu ne putem permite să mergem pe premiza ‘mai bine puțin decât nimic’. Avem nevoie de un cadru strategic sustenabil, de un buget predictibil și de personal dedicat și bine pregătit. Lipsa de stabilitate în ceea ce privește politica este absolut devastatoare” – Dr. Carmen Ungurean.

(de la stânga la dreapta): Laszlo Attila, Gabriel Dina, Oana Costan, Dan Cimpoeru, Ana Dodea

La dezbaterea pe tema accesului sustenabil la inovație în oncologie au participat Laszlo Attila (Comisia de Sănătate Publică, Senatul României), Oana Costan (CNAS), Ana Dodea (MSD România), Gabriel Dina (Pfizer România) și Dan Cimpoeru (European Cancer Patient Coalition).

„În domeniul oncologiei, aproximativ 40.000 de decese ar fi putut fi evitate dacă se făceau schimbările necesare la momentul potrivit. Trebuie aduse modificări la legislația în vigoare pentru a permite accesul la tratamente inovative, dar avem nevoie și de metode prin care să le finanțăm sustenabil” – Laszlo Attila

Panelul despre inovațiile oncologice în tratarea cancerului pulmonar a fost dedicat celor trei ramuri indispensabile în combaterea cancerului: prevenția, diagnosticarea și tratamentul.

În România, doar 30% dintre diagnosticele pentru cancer la plămâni sunt făcute ca la carte. Dr. Bogdan Fetică este de părere că aplicând cele mai înalte standarde în ceea ce privește diagnosticul putem reduce drastic mortalitatea asociată cu cancerul și costurile de tratament.

„Nu poți face medicină personalizată fără diagnostic personalizat. Avem nevoie de o strategie națională de diagnosticare. Dacă investim în diagnostic, economisim banii din tratament și oferim pacientului cele mai potrivite medicamente. Pentru fiecare dolar economisit la diagnostic, vei ajunge să cheltuiești 6$ în plus” – Dr. Bogdan Fetică

Prof. Tudor Ciuleanu a susținut o prezentare despre funcționarea terapiilor oncologice de ultimă generație și a explicat evoluția tratamentelor pentru cancerul pulmonar, din 1970 până în prezent. De asemenea, prof. Ciuleanu a explicat avantajele imunoterapiei și rolul acesteia în tratarea cancerului.

În România, 27% din populație este fumătoare și 42.000 de persoane suferă de boli asociate acestui viciu. În 2012, 113.720.747 lei au fost cheltuiți pentru tratamentul pacienților cu cancer pulmonar.

Ramona Brad

„Legea anti-fumat a reprezentat prima coalizare de mare anvergură între experții din sănătatea publică și ONG-uri. În urma acestui succes, propunem o strategie națională pentru prima generație fără tutun, dezvoltată în colaborare cu experții OMS. Ne dorim ca această strategie să fie asumată la nivel guvernamental. Pentru ca acest demers să fie un succes, este nevoie de colaborarea dintre societatea civilă, instituții medicale și decidenți” – Ramona Brad

La dezbaterea pe tema infrastructurii de cercetare în oncologia românească au participat dr. Diana Păun (Administrația Prezidențială), Petru Luhan (fost membru al Parlamentului European), Lidia Kajanto (Institutul Oncologic București), Gabriela Bica (Ministerul Cercetării și Inovării), Dana Manda (Institutul Parhol București), Florinel Pop (UMF „Carol Davila” București), Octav Ginghină (Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”, București) și Virgil Păunescu (Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș”, Timișoara).

Dr. Diana Păun

Discuția a fost deschisă de dr. Diana Păun, Consilier de Stat la Administrația Prezidențială, care a vorbit despre importanța cercetării în oncologie și despre beneficiile acesteia pe termen lung.

„Cercetarea joacă un rol major în medicina personalizată, așa că țara noastră trebuie să facă parte dintr-o rețea internațională, pentru ca cercetătorii noștri să aibă acces la informații și să poată face schimb de idei. Beneficiarul final al acestor investiții este pacientul român” – dr. Diana Păun

(de la stânga la dreapta): Dana Manda, Lidia Kajanto, Florinel Pop, Octav Ginghină

Vorbitorii au atras atenția asupra disfuncțiilor din sistemul de cercetare medicală românesc, în ciuda investițiilor în domeniu:

„Deși s-au investit milioane de euro în infrastructura de cercetare, centrele din România nu se ridică la standardele Uniunii Europene” – Virgil Păunescu.

Petru Luhan, fost membru al Parlamentului European, a explicat modul în care România poate beneficia de fonduri europene pentru cercetare medicală.

„În România sunt foarte mulți potențiali beneficiari de fonduri europene, dar nu știu cum să le obțină. Românii nu au avut niciodată acces la atât de mulți bani europeni cum au acum” – Petru Luhan

Dr. Marius Geantă a rezumat cele mai importante informații discutate în cadrul evenimentului:

Alte articole relevante:

Cele mai importante informații de la Școala Europeană de Medicină Personalizată

Articole despre nivolumab, medicamentul de ultimă generație recent aprobat în România

Citește despre cele mai noi tratamente imunoterapii și modul în care acestea au schimbat oncologia