Dacomitinib, aproape de aprobare în UE pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat cu mutație EGFR

  • Imuno-oncologia



Dacomitinib, inhibitor de receptor al factorului de creștere epidermal (EGFR-TKI), a primit un feedback favorabil din partea Comitetului European pentru Produse Medicale pentru Uz Uman (CHMP), fiind recomandat spre aprobare în Uniunea Europeană în prima linie de tratament pentru cazurile de cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), local avansat sau metastatic, care prezintă mutația EGFR. În următoarea perioadă se așteaptă decizia oficială a Comisiei Europene.

Dacomitinib a fost deja aprobat în S.U.A. în baza rezultatelor obținute în studiul clinic de fază III, ARCHER 1050. Studiul a inclus 452 de pacienți diagnosticați cu o formă avansată de cancer pulmonar non-microcelular nerezecabil și cu metastaze documentate. Participanții incluși în studiu nu au primit în prealabil niciun fel de terapie adresată metastazelor,  sau au avut o perioadă disease-free de 12 luni înainte de includerea în studiu.

abonare

Rezultatele au arătat că tratamentul cu dacomitinib corespunde unei perioade de supraviețuire fără progresia bolii de 14,7 luni, în medie, comparativ cu 9,2 luni obținute în urma terapiei cu gefitinib (P < .0001). Cu toate acestea, toxicitatea în cazul administrării de dacomitinib a fost mai mare – doza a fost redusă la 66% dintre pacienți pe parcursul tratamentului, comparativ cu numai 8% în cazul administrării de gefitinib.

Dr. John Heymach, expert ASCO (American Society of Clinical Oncology), University of Texas, explică de ce, în ciuda toxicității crescute, dacomitinib este indicat în terapia cancerului pulmonar avansat:

“Rezultatele acestui studiu arată o diferență de mai bine de 5 luni în perioada de supraviețuire fără progresia bolii. Din perspectiva oncologilor care tratează cancerul pulmonar, acesta este un progres semnificativ, care dovedește eficiența dacomitinibului în fața altor tratamente. Deși gradul de toxicitate este crescut, reacțiile adverse nu sunt amenințătoare de viață.”

Cele mai frecvente reacții adverse întâlnite în cadrul tratamentului cu dacomitinib sunt diareea, dermatita, stomatita, conjunctivita, inapetența și pierderea în greutate.

Citește și: